Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΤΟ ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ

Για το γήπεδο δεν έχουμε να πούμε πολλά. Φαίνεται ότι ενόχλησε πολύ η πρωτοβουλία για αυτοχρηματοδότηση του έργου από την ΠΑΕ. Αυτό είναι και το κομβικό σημείο.
Από εκέινη την ημέρα του περασμένου Οκτώβρη και ύστερα, εντάθηκαν οι αντιδράσεις απ’ όλες τις πλευρές και σε όλα τα επίπεδα. Όσοι έχουν τα μάτια τους ανοικτά και διαθέτουν στοιχει΄δω νου, ξέρουν για ποιο πράγμα μιλάμε. Βρέθηκαν οι χρηματοδότες, επελέγη ο εργολάβος, έκλεισαν οι τρύπες των διαγωνισμών και των ...προσφορών και ξεκίνησε ο πόλεμος. Τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο.
Από εκεί και πέρα, όπως κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη, έτσι και κάθε πολίτης που δε συμφωνεί, έχει δικαίωμα να εκφράσει τη διαφωνία του. Το ότι μια δράκα ανθρώπων βρήκαν νομικά, νομιμοφανή ή νομότυπα πατήματα για να σταματήσουν το έργο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι όλη αυτή η δράση αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες της κοινής λογικής.
Δε μιλάμε για «κοινό αίσθημα». Το λεγόμενο «κοινό άισθημα» είναι πολλές φορές λανθασμένο και ακόμα περισσότερες ελεγχόμενο από τους μηχανισμούς. Μιλάμε για κοινή λογική. Αυτό που γίνεται με η Διπλή Ανάπλαση είναι κατά της κοινής λογικής και κάθε νορμάλ άνθρωπος έχει το δικαίωμα να διακατέχεται από υποψίες και αμφιβολλίες σχεττικά με τις προθέσεις των σαμποταριστών. Και φυσικά, είναι δικαίωμα όλων μας να γνωρίζουμε τα ονόματα και τις απόψεις εκείνων που έχουν αρχίσει αυτό το γαϊτανάκι (δήθεν αυθόρμητων) προσφυγών.
Παράλληλα όμως, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί με σωματική εξόντωση εκείνους που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Εδώ είναι το πολύ λεπτό σημείο που πρέπει να προσεχθεί. Το παιχνίδι παίζεται σε επίπεδο αντιπαράθεσης επιχειρημάτων και απόψεων. Το δίκιο είναι με τον Παναθηναϊκό και δεν πρέπει να χαθεί από ενέργειες που θα ηρωοποιήσουν εκείνους που πολεμάνε λυσσασμένα το γήπεδο.
Ο Παναθηναϊκός και όσοι κινούνται γύρω από αυτόν οφείλουν να αναδείξουν το πρόβλημα, όφείλουν να ενημερώσουν τον κόσμο, αλλά ατυτόχρονα οφείλουν να επισημάνουν τους κινδύνους που εγγυμονεί η ταύτιση της ομάδας με ενέργειες και τακτικές που δεν τιμούν το σύλλογο. Την ώρα που ξέρουν και τα μικρά παιδιά ότι οι ενέργειές σου συμβαδίζουν με την κοινή λογική, αποτελεί ατόπημα να παρασυρθείς σε δράσεις που ανήκουν σε άλλο χώρο.

Πάμε λίγο και στα ποδοσφαιρικά. Τι το ήθελε αυτός ο ΟΦΗ και νίκησε; Δεν καθότανε να χάσει και από τον Πανιώνιο να μην έχουν πρόβλημα τα ...παιδια; Μιλάμε τώρα για μεγάλη πίκρα. Δεν πέρασαν καλά - καλά 48 ώρες από τη νίκη της ...ομάδας τους και έβγαλαν ανακοίνωση - μνημείο. Αυτά τα αριστουργήματα ούτε περιγράφονται ούτε σχολιάζονται. Πρέπει να τα διαβάσει κανείς για να μπορέσει να αισθανθεί το μεγαλείο τους. Και είναι βέβαιο ότι αύριο όλες οι αντικειμενικές εφημερίδες θα φιλοξενούν την ανακοίνωςη των οπαδών του ...ΟΦΗ σε περίπτη θέση.
Ας μην ξεχνάμε ότι εντελώς συμπτωματικά, έρχεται και το παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ την Κυριακή. Και εκεί αναμένεται να κλάψουνε μανούλες σε όλα τα επίπεδα. Γκολ και ξύλο που έλεγε και το παλιό σύνθημα. Το πού θα σταματήσει το κοντέρ είναι μια άλλη υπόθεση και θα εξαρτηθεί από τα ...κέφια. επειδή όμως ο Ολυμπιακός είναι λιγάκι χλομός τον τελευταίο καιρό, είπαν να ταπαιδά να βάλουν ένα χεράκι μη γίνει καμία στραβή και σπάσει ο «άσος».
Αυτήν την ανακοίνωση θα μπορούσε κάλλιστα να την έχει γράψει ο Μπαρμπής ή κανένα από τα αστέρια του «Φωτός». Γραμμένη 100% από ολυμπιακό χέρι, αναπαράγει όλη την βρώμικη προπαγάνδα επάνω στην οποία έστησε το κύκλωμα του Σωκράτη τα άλλοθι για τα πέτσινα πρωταθλήματα που πήρε. Απροκάλυπτα και χωρίς περιστροφή, οι δήθεν οπαδοί του ΟΦΗ λειτουργούν ως παράρτημα της Θύρας 7. Με ίδια φρασεολογία, ίδια επιχειρήματα και ίδιους στόχους.
Δικό τους είναι το πρόβλημα. Καθαρά εσωτερκό. Ας βάλουν ένα χεράκι όλοι μαζί, παρέα με τον Σάββα και τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις να πέσει η ...ομάδα τους κατηγορία να ησυχάσουνε κι αυτοί, να ησυχάσουμε κι εμείς. Να την πάρει και ο Μαχλάς ή κανένας άλλος λαοπρόβλητος τζάμπα και να τους φύγει ο καημός. Μπας και ησυχάσει ο Παναθηναϊκός από τις καμουφλαρισμένες γαύρικες ανακοινώσεις και το βαριετέ που στήνουν κάθε Κυριακή.

"ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: