Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

Ο λαϊκισμός ήταν πάντα το καταφύγιο των μετρίων και όσων θέλουν κάθε φορά να φυγομαχήσουν με την αλήθεια και την πραγματικότητα.
*** Και συνήθως πάντα, ο λαϊκισμός προϋποθέτει την επίκληση του κόσμου σαν πειστήριο της ορθότητας του περιεχόμενού του και όχι αυτή καθ' αυτή την ουσία των όσων υποστηρίζει.
*** Το έργο αυτό παρακολουθούμε πρίν λίγες μέρες για μια ακόμα φορά.
*** Με αφορμή την κοινή δήλωση των Βγενόπουλου και Βαρδινογιάννη.
*** Για χίλια δυο πράγματα θα μπορούσε να μιλήσει κάποιος, με αφορμή τη συγκεκριμένη δήλωση.
*** Όμως δεν τολμούσαν ή έκριναν πως... δεν συμφέρει οι περισσότεροι.
*** Έτσι έπεσαν με τα μούτρα πάνω σε δύο σημεία, αλλοιώνοντας επί της ουσίας το περιεχόμενό τους και κάνοντας εκ του ασφαλούς πόλεμο με ανύπαρκτο εχθρό.
*** Για να τα πάρουμε ένα-ένα, λοιπόν.
*** Σε ποιο σημείο της ανακοίνωσης ακριβώς, οι δύο μέτοχοι είπαν να μη διαμαρτύρεται ο Παναθηναϊκός για τη διαιτησία, ή ότι η διαιτησία τα πάει μια χαρά και δεν υπάρχει λόγος να νιώθουν οργή οι Παναθηναϊκοί για όσα γίνονται;
*** Σε ποιο σημείο;
*** Γιατί αυτό ακούμε και διαβάζουμε από χθες.
*** Καθώς φυσικά αυτό βολεύει.
*** Αυτό κάνει την ανακοίνωση πιο εύκολα «στόχο» στα αυτιά του οπαδού, περνώντας έτσι πονηρά και... από πίσω αρνητικά και τα... υπόλοιπα στα οποία αναφέρεται, καθώς αυτός είναι επί της ουσίας ο στόχος.
*** Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά.
*** Οι δύο μέτοχοι έκαναν σαφές προς την ομάδα, προπονητή και παίκτες δηλαδή, ότι θα πρέπει να έχουν σαν πρώτο στόχο το πώς θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους ο καθένας, στον τομέα του.
*** Κι αυτό γιατί είναι πολύ εύκολο, το συγκεκριμένο θέμα να αποδειχθεί μπούμερανγκ για την προσπάθεια της ομάδας και όσοι ξέρουν από αποδυτήρια και ψυχολογία ομάδας το καταλαβαίνουν αυτό.
*** Είναι πολύ εύκολο δηλαδή και για τον προπονητή και για τους παίκτες, να... ακουμπήσουν πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, να το... χρησιμοποιήσουν ανθρώπινα σε μια δύσκολη στιγμή τους σαν δικαιολογία και να χαλαρώσουν συνολικά έτσι την προσπάθειά τους.
*** Πόσο μάλλον, όταν η συγκεκριμένη ανακοίνωση, ήρθε μόλις την επομένη της ομιλίας του Τεν Κάτε στους παίκτες, στην οποία ο Ολλανδός πάνω στη φόρτισή του, τους ζήτησε να κάνουν ακριβώς το αντίθετο απ' ότι ο ίδιος τους ζητούσε μέχρι τώρα, να την πέφτουν δηλαδή συνεχώς και όλοι μαζί πάνω στους διαιτητές, σε κάθε απόφαση σε βάρος τους.
*** Είναι κακή, λοιπόν, αυτή η παρέμβαση των μετόχων και η επισήμανση προς όλη την ομάδα;
*** Λέει αυτή η παρέμβαση ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει πρόβλημα με τη διαιτησία;
*** Θα μου πεις, έπρεπε να έλεγε ταυτόχρονα και τι έκανε ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός για τη διαιτησία και να απολογηθεί και αυτός για τη μέχρι τώρα στάση του στο συγκεκριμένο θέμα.
*** Αυτό σωστό.
*** Και πρέπει να γίνει με όλα τα πράγματα, γιατί για πολλά άλλα ακούγαμε και άλλα βλέπουμε στον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό.
*** Αλλά απ' αυτό, μέχρι να αλλάζουμε εντελώς το περιεχόμενο της δήλωσης, για να πριζώσουμε τον κόσμο λέγοντάς του ψέματα, είναι μεγάλη η απόσταση.
*** Και εν πάση περιπτώσει, δεν ήμασταν ούτε εμείς, ούτε οι μέτοχοι, που πριν λίγες μέρες πανηγύριζαν έξαλλα στα πρωτοσέλιδα για τη μεγάλη νίκη της πτώσης του Γκαγκάτση και για το ότι ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός πέτυχε σε τρεις μήνες, όσα δεν πέτυχε ο... μονομετοχικός σε έντεκα χρόνια στο θέμα της διαιτησίας.
*** Αυτοί που δήθεν στο όνομα του κόσμου θίχθηκαν από το συγκεκριμένο σημείο της ανακοίνωσης ήταν.
*** Τι άλλαξε λοιπόν σε δέκα μέρες;
*** Εκτός και αν δεν άλλαξε τίποτε και πριν δέκα μέρες πουλούσαμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στον κόσμο, σε μια ακόμα προσπάθεια διχασμού, με μοναδικό στόχο να πούμε πόσο κακός ήταν τότε ο Τζίγγερ και πόσο καλά είναι τώρα που - υποτίθεται- τον διώξαμε.
*** Αν αυτό το «υποτίθεται» είναι όμως που... τραυματίστηκε από την κοινή ανακοίνωση, η αίσθηση δηλαδή που καλλιεργούσαμε τόσο καιρό στον κόσμο, να το πούμε.
*** Ορθά και κοφτά.
*** Αυτό μας ενόχλησε και γι' αυτό κράζουμε.
*** Μην το παίζουμε όμως προστάτες του Τεν Κάτε και όψιμοι πολέμιοι της παράγκας από πάνω.
*** Και ακόμα χειρότερα, μην προσπαθούμε από μονίμως απόντες από τη συγκεκριμένη μάχη τα τελευταία χρόνια, να εμφανιστούμε και σαν οι μοναδικοί που αντιστέκονται.
*** Έλεος πια!
*** Περνάω στο δεύτερο σημείο.
*** Που έχει να κάνει με την παρέμβαση στο έργο του Τεν Κάτε.
*** Κοιτάξτε να δείτε φίλοι μου για το συγκεκριμένο.
*** Κατ' αρχήν, από πότε και σε ποια ομάδα του κόσμου, οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, αυτοί που βάζουν τα λεφτά τους τέλος πάντων, δεν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν εξηγήσεις και να πουν την γνώμη τους στον προπονητή τους;
*** Από πότε, ρε παιδιά, είναι κακό αυτό;
*** Είναι κακό μήπως το ότι δημοσιοποίησαν και τις απόψεις τους ή το τι κουβέντιασαν με τον προπονητή;
*** Κι αυτό είναι το κακό;
*** Το ότι ακριβώς, επειδή έχουν δει και αυτοί και όλοι ανεξαιρέτως οι μέτοχοι τόσους μήνες, άλλα να λέγονται στις συσκέψεις, άλλα να αποφασίζονται και άλλα να παρουσιάζονται σαν «ρεπορτάζ», είπαν, καλύτερα να πούμε από μόνοι μας τι κουβεντιάσαμε να το ξέρει και ο κόσμος, αντί να του λέει και να γράφει ο καθένας ό,τι γουστάρει;
*** Αυτό ενόχλησε;
*** Το ότι μετά την ανακοίνωση, δεν μπορεί ο... καθένας να λέει σαν «αποκλειστικές πληροφορίες» το τι ειπώθηκε και όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού έμαθε από πρώτο χέρι τη συζήτηση και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο;
*** Κι αυτό μάλιστα, ενόχλησε και τους... δημοσιογράφους;
*** Γιατί;
*** Μήπως γιατί τους χάλασε τη μανέστρα και δεν μπορούν να πουν στον κόσμο ό,τι γουστάρουν;
*** Και να σας πω και κάτι;
*** Το κακό δεν έχω καταλάβει ποιο ακριβώς είναι;
*** Το ότι είπαν οι μέτοχοι στον Τεν Κάτε τα συγκεκριμένα πράγματα, ή το ότι τα δημοσιοποίησαν;
*** Αν είναι το πρώτο, προφανές κοροϊδευόμαστε και κοροϊδεύουμε όλοι ομαδικώς τον κόσμο.
*** Αν είναι δυνατόν, να θεωρείται παρέμβαση, το να μιλήσουν ανοιχτά οι μέτοχοι με τον προπονητή και να του πουν τις σκέψεις τους τα ερωτήματά τους, αυτά δηλαδή που λέει ο κόσμος όλος και που θα ήθελε να ρωτήσει ή να πει αν είχε τη δυνατότητα να φάει μαζί με τον Τεν Κάτε και τη δικαιοδοσία να το κάνει.
*** Δηλαδή για να καταλάβω, ο δημοσιογράφος και ο οπαδός, δικαιούται κάθε Κυριακή και κάθε μέρα να γράφει και να λέει το μακρύ και το κοντό του για τις επιλογές του προπονητή ή για την πορεία της ομάδας, οι μέτοχοι και αυτός που πληρώνει όμως δεν δικαιούται.
*** Αυτό μας λένε οι καλοί φίλοι;
*** Να τρελαθούμε εντελώς, δηλαδή;
*** Και κάτι ακόμα.
*** Δεν σκέφτηκε κανείς ακόμα, πως μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο;
*** Ο Τεν Κάτε όντως να λειτουργεί υπό πίεση, να δέχεται έμμεσα ή άμεσα «συμβουλές», «παραινέσεις» και πάσης φύσεως πιέσεις για τις επιλογές του, όμως όχι απ' τους μετόχους ή τη διοίκηση στο σύνολό της, αλλά από μια σειρά άλλους τύπους και κυκλώματα, που λειτουργούν χρόνια γύρω και μέσα σ’ αυτή την ομάδα.
*** Και οι μέτοχοι πολύ απλά να του είπαν και να έστειλαν και δημόσια το σχετικό μήνυμα, δηλαδή, μην τους ακούς και μην ανησυχείς, εμείς είμαστε κοντά σου, δούλεψε με όλο το υλικό σου, χωρίς να φοβάσαι ότι θα γίνει στόχος απ' όλους αυτούς αν δεν τους κάνεις τα χατίρια.
*** Μήπως δεν τα έχουμε ζήσει όλα αυτά στον Παναθηναϊκό τα προηγούμενα χρόνια;
*** Δεν είχαμε τους αγαπητικούς της βοσκοπούλας, τους προστατευόμενους και πάντα «κορυφαίους» και τα μαύρα πρόβατα, που αν οι προπονητές τολμούσαν να τα βάλουν στην ομάδα, γινόντουσαν αυτόματα και αυτοί στόχος;
*** Δεν είδαμε προπονητές και προπονητές στον Παναθηναϊκό να υποκύπτουν, να λυγίζουν σ’ αυτές τις πιέσεις και τελικά να την πατάνε και οι ίδιοι;
*** Κι αυτό σας φαίνεται... ξένο και... απίθανο σ' αυτή την ομάδα;
*** Ή μήπως τον Τεν Κάτε θα τον... σεβόντουσαν και θα τον άφηναν στην ησυχία του;
*** Μη βιάζεστε, λοιπόν, να βγάλετε συμπεράσματα και κυρίως αφήστε να δούμε και λίγο πώς θα λειτουργήσει και αυτή η φάση.
*** Το σίγουρο και αυτό που δεν αλλάζει είναι ένα.
*** Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός, έδωσε πολλές υποσχέσεις και ελπίδες στον κόσμο του Παναθηναϊκού.
*** Είναι υποχρεωμένος να δείξει συνέπεια λόγων και έργων και να μη διαψεύσει αυτές τις ελπίδες.
*** Και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο, είναι υποχρεωμένος πάνω απ' όλα να μείνει ενωμένος, να αφουγκραστεί τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που θέλει ενότητα αλλά και πράξεις ταυτόχρονα, να απομονώσει τους ρουφιανίσκους και τους διασπαστές του κόσμου και της ομάδας, να ενισχύσει την ομάδα, να θωρακίσει την ομάδα από τις παλιές και νέες παράγκες και να την οδηγήσει ψηλά.
*** Πολύ ψηλά.
*** Εκεί που πραγματικά είναι η θέση της.
*** Και το πιο σημαντικό.
*** Να τη βάλει τροπαιούχα, ΕΝΩΜΕΝΗ και δοξασμένη στο νέο της γήπεδο.
*** Γιατί μην ξεχνιόμαστε.
*** Το γήπεδο στο Βοτανικό, ήταν, είναι και παραμένει το ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ καθήκον για τη διοίκηση αλλά και κάθε Παναθηναϊκό.

GAME OVER

Δεν υπάρχουν σχόλια: