Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

ΤΑ "ΓΛΥΚΑ" ΠΑΙΔΙΑ

Τα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1 δεν είναι πιο ‘γλυκά’ από τα υπόλοιπα παιδιά, αρκεί να είναι σωστά εκπαιδευμένα στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αυτός είναι και ο στόχος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ιδρύματος Έρευνας Νεανικού Διαβήτη, το οποίο μέσω των εκδηλώσεών του εκπαιδεύει τους μικρούς ασθενείς έτσι ώστε να έχουν μία εντελώς φυσιολογική ζωή, χωρίς στερήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οργανώνεται ένα διήμερο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για τα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1 ηλικίας 5-18 ετών, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2008.
Για τις εκδηλώσεις του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ιδρύματος Έρευνας Νεανικού Διαβήτη αλλά και για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου 1 με τις νέες μορφές ινσουλίνης ταχείας δράσης, μίλησαν σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου η Παθολόγος – Διαβητολόγος επίκουρη καθηγήτρια, μέλος του Δ.Σ. κυρία Ασημίνα Μητράκου και η αναπληρώτρια διευθύντρια της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου ‘Π. & Α. Κυριακού’ και υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου, κυρία Ανδριανή Βαζαίου.
Οι εκδηλώσεις του JDRF Hellas για τα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1, οι οποίες πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis, είναι οι εξής:
Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, τα παιδιά θα γνωρίσουν τα 7 θαύματα του κόσμου μέσα από μία μοναδική περιπέτεια γεμάτη παιχνίδι και δράση στο Πλανητάριο. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 12 Οκτωβρίου θα βρεθούν στο Adventure Park, στη Μαλακάσα, για να μυηθούν στις ‘απολαύσεις’ που προσφέρει η επαφή με τη φύση και η σωματική άσκηση αλλά και για να εκπαιδευθούν στην αντιμετώπιση πιθανής υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Τα παιδιά με διαβήτη όταν είναι σωστά εκπαιδευμένα και καλά ρυθμισμένα έχουν τις ίδιες αντοχές με όλα τα παιδιά της ηλικίας τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το 5 - 10 % των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη έχουν Διαβήτη Τύπου 1. Από τον τύπο αυτό του διαβήτη υπολογίζεται ότι πάσχει ένα στα 590 άτομα ηλικίας κάτω των 20 ετών. Αυτό σημαίνει ότι στους 100.000 νέους ανθρώπους ηλικίας έως 20 ετών, οι 18 διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με Διαβήτη Τύπου 1. Στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Foundation) δείχνουν ότι 440.000 παιδιά παγκοσμίως, ηλικίας έως 14 ετών, πάσχουν από Διαβήτη Τύπου 1 και κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 70.000 νέα περιστατικά.
Χρόνια νόσος
Όπως ανέφεραν οι κυρίες Α. Μητράκου και Α. Βαζαίου, ο διαβήτης τύπου 1 (νεανικός διαβήτης) είναι μια χρόνια νόσος. Συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η εμφάνιση αυτής της μορφής της νόσου σε μεγαλύτερη ηλικία. Στο Διαβήτη Τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος που ρυθμίζουν τη γλυκόζη αίματος. Ετσι, το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράξει ινσουλίνη. Επομένως, όσοι πάσχουν απ’ αυτή τη μορφή διαβήτη χρειάζονται μόνιμη θεραπεία με ινσουλίνη. Είναι, δηλαδή, ινσουλινοεξαρτώμενοι.
Τα συμπτώματα του νεανικού διαβήτη συνήθως εμφανίζονται απότομα και εξελίσσονται γρήγορα. Συνήθως οι πάσχοντες νιώθουν έντονη δίψα, συνεχή πείνα, έντονη αδυναμία και εμφανίζουν πολυουρία (μεγάλη ποσότητα ούρων), απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και αφυδάτωση.
Αν η νόσος δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα με τη χορήγηση ινσουλίνης, το αποτέλεσμα είναι η πρόκληση κώματος από διαβητική κετοξέωση, μια κατάσταση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Συχνά η διάγνωση της νόσου γίνεται σε συνδυασμό με την εμφάνιση κάποιας λοίμωξης και την εγκατάσταση κώματος.
Νέα θεραπεία
Η ινσουλινοθεραπεία είναι μονόδρομος για τα παιδιά με Διαβήτη Τύπου 1 και για το λόγο αυτό οι προσπάθειες των ερευνητών προσανατολίζονται στην ακόμη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση της ινσουλίνης glulisine (ανάλογο ανθρώπινης ινσουλίνης προέλευσης rDNA) και σε παιδιά άνω των 6 ετών έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα ταχείας δράσης ανάλογο ινσουλίνης το οποίο χορηγείται πριν ή αμέσως μετά από ένα γεύμα για τον έλεγχο της υπεργλυκαιμίας σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά ηλικίας από έξι ετών και άνω. Η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται στα παιδιά συνήθως σε συνδυασμό με μια βασική ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη glulisine μπορεί να χορηγηθεί έως και 15 λεπτά πριν το γεύμα ή αμέσως μετά, προσφέροντας έτσι ευελιξία στον ασθενή, ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα του σκευάσματος είναι ότι χορηγείται στον μικρό ασθενή μέσω της πένας SoloSTAR®. Η SoloSTAR® ινσουλίνη glulisine είναι εύκολη στη χρήση, ακόμη κι από τον ίδιο τον πάσχοντα, και δεν του 'επιτρέπει' να κάνει λάθος στη δόση της ινσουλίνης.
Ίδρυμα Έρευνας
Το Ίδρυμα Έρευνας για τον Νεανικό Διαβήτη χρηματοδοτεί από το 1975 σημαντικό μέρος της έρευνας για το διαβήτη (1 δισ. δολάρια) συμβάλλοντας στην βελτίωση της ζωής των πασχόντων. Το JDRF επικεντρώνει την χρηματοδότηση για έρευνα στην πρόληψη, την αποκατάσταση του φυσιολογικού μεταβολισμού της γλυκόζης και στην αποφυγή των επιπλοκών της πάθησης. Ανάμεσα στους στόχους του Ιδρύματος είναι η μεταμόσχευση κυττάρων χωρίς την ανάγκη ανοσοκαταστολής και η τελειοποίηση του τεχνητού παγκρέατος (κλειστό κύκλωμα χορήγησης ινσουλίνης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: