Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

Μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 πιθανότατα γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Σιμόπουλου. Το κτήριο όπου στεγάζεται το σχολείο μας κρίθηκε ακατάλληλο ενώ παράλληλα ελήφθη η απόφαση για οριστική μετεγκατάσταση ολόκληρου του συγκροτήματος, αφού από καιρό είχαν επισημανθεί από ειδικούς προβλήματα στο υπέδαφος του υπάρχοντος κτηρίου. Μόλις την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου κατέφθασαν στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος οι προκατασκευασμένες αίθουσες που πρόκειται να στεγάσουν το σχολείο μας για τα επόμενα δύο χρόνια – όπως μάθαμε μόλις πριν από λίγες ημέρες.
Την Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας επισκεφθεί ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Μπίρμπας, η προϊσταμένη του 1ου Γραφείου της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ηλείας, κα Παπαντωνοπούλου, καθώς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Ωστόσο, η χαρά μας αυτή δεν διήρκεσε πολύ αφού, μετά από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Μπίρμπα, μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο μας φαίνεται να παραμένουν άλυτα!
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων οι συγκεκριμένες αίθουσες που έχουμε στη διάθεσή μας, διαστάσεων 5,70x 5,70x 2,70 μέτρα, είναι κατάλληλες να φιλοξενήσουν ένα μέγιστο αριθμό δεκαοχτώ (18) μαθητών. Τα περισσότερα τμήματα, όμως, τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου αποτελούνται από είκοσι δύο (22) μέχρι και είκοσι πέντε (25) μαθητές. Εύλογα αναρωτιέται κανείς κατά πόσο μπορούν να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών μας χωρίς βέβαια να λαμβάνουμε υπόψη το πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι να στοιβάζονται τα παιδιά επτά ώρες την ημέρα για πέντε μέρες την εβδομάδα επί δύο –τουλάχιστον – χρόνια σε αυτές τις αίθουσες!
Συμμεριζόμαστε την ιδιαιτερότητα της κατάστασης και αντιλαμβανόμαστε ότι το σχολείο θα είναι δύσκολο να λειτουργήσει όπως παλαιότερα με Βιβλιοθήκη, χώρο μελέτης, κλειστό Γυμναστήριο, αίθουσα εκδηλώσεων, Γραφείο Σ.Ε.Π. και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Γιατί όμως μέχρι και σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2008, δεν προβλέφθηκαν και δεν υπάρχουν ακόμα:
1) ξεχωριστές τουαλέτες (αγοριών, κοριτσιών για τους μαθητές και ανδρών, γυναικών για τους καθηγητές),
2) στεγασμένος χώρος για να συγκεντρώνονται οι μαθητές στις βροχερές ημέρες και για την πρωινή προσευχή,
3) κατάλληλος χώρος για κυλικείο με τρεχούμενο νερό,
4) βρύσες στο προαύλιο για να πίνουν νερό οι μαθητές.
Στόχος μας δεν είναι να διογκώσουμε τα προβλήματα ούτε και να δημιουργήσουμε καινούρια. Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε όλα τα παραπάνω με την προσδοκία να λυθούν από μόνα τους. Είδαμε ότι υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά της Πολιτείας αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Επιπλέον, όταν πρόκειται για εκπαιδευτικά ιδρύματα και μάλιστα στην ταλαιπωρημένη τα δύο τελευταία χρόνια ορεινή Ηλεία όπου το σχολείο πρέπει να καλύψει πολλούς άλλους ρόλους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Οι μαθητές μας δεν έχουν καιρό για χάσιμο, δεν αξίζουν λιγότερο, οι ελπίδες τους για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα έπρεπε να θυσιάζονται για κανένα λόγο, η ευκαιρία τους είναι τώρα!!!

Ζητάμε λοιπόν:
1) Έγγραφη διαβεβαίωση από επίσημο φορέα ότι οι αίθουσες που έχουμε παραλάβει μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και είκοσι πέντε (25) μαθητές.
2) Στεγασμένο υπαίθριο χώρο όπου θα μπορεί να πραγματοποιείται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής τις βροχερές αλλά και τις πολύ ζεστές ημέρες του χρόνου. Σε αυτό το χώρο θα μπορούν επίσης να συγκεντρώνονται οι μαθητές στα διαλείμματα όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν μια ούτως ή άλλως σύντομη βόλτα στο περιορισμένο προαύλιο!
3) Ξεχωριστές τουαλέτες αγοριών, κοριτσιών και καθηγητών.
4) Εργαστήρια φυσικών επιστημών και Πληροφορικής.
5) Εγκατάσταση τρεχούμενου νερού στο χώρο όπου στεγάζεται το κυλικείο.
6) Άμεση φροντίδα ώστε το παλιό και ακατάλληλο κτήριο να σφραγιστεί και να μην αποτελεί παγίδα για τους μαθητές που τριγυρνούν αμέριμνοι κοντά σε αυτό και τους καθηγητές που αναγκάζονται να λειτουργούν εκεί καθώς δεν μπορούν ακόμα να μετακινήσουν τα γραφεία στις καινούριες αίθουσες (οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του ΟΤΕ).

Και αν νομίζει κανείς ότι είμαστε υπερβολικοί, πολύ θα θέλαμε να μάθουμε γιατί άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο Δήμο Πηνείας (ακόμα και φορείς των τοπικών αρχών), προτίμησαν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία άλλων δήμων και όχι στο δικό μας; Μήπως αυτοί γνωρίζουν κάτι που εμείς αγνοούμε;

Οι Καθηγητές Γυμνασίου & Λυκείου Σιμόπουλου





Το δίκιο τους "βουνό"
Είναι βέβαιο ότι τέτοιες εκδηλώσεις αγάπης και ενδιαφέροντος για τους μαθητές τους θα σπρώξουν τα πράγματα προς την σωστή κατεύθυνση .Αλλωστε με ultimatum δεν λύνονται προβλήματα ,παρά μόνο δημιουργούνται.
Το ποτήρι πρέπει να το βλέπουμε μισογεμάτο και όχι μισοάδειο(όπως λέει και μια ψυχή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: