Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ''ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ''

Λέγαμε προχτές ότι θα ασχοληθούμε με το θέμα του ΟΦΗ. Έστω και με μία ημέρα καθυστέρηση, ήρθε η ώρα να το κάνουμε. Οι γραμμές αυτές γράφτηκαν πριν λήξει το παιχνίδι ανάμεσα στην κρητική ομάδα και τον ΟΣΦΠ, αλλά το τελικό αποτέλεσμα λίγη (έως ελάχιστη) σημασία έχει.
Καλά που αργήσαμε μια μέρα. Ευτυχώς. Είχαμε τηνευκαιρία να απολαύσουμε το ιστορικό ερώτημα του «Πρωταθλητή»: «πού βρήκε τα λεφτά για το πριμ ο Βατσινάς;» αναρωτιόταν η εφημερίδα που αφουγκράζεται εδώ και χρόνια τον πόνο του σκλαβωμένου λαού της Κρήτης. Από κοντά και ο Βαγγέλης, που σε τέτοια ζητήματα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Αν κάποιος είχε όρεξη να τους κάνει πλάκα και να τους μιλήσει στο ίδιο στυλ, θα τους απαντούσε ότι προφανώς ο Βατσινάς βρήκε τα λεφτά για το πριμ από κάτι ψιλά που περισσέψανε από τα 100 εκατομμύρια που έδινε εν έτει 2000 ο Λουκόπουλος στους παίχτες της Παναχαϊκής. Από τα ρέστα του ʼρη του Λυκόπουλου, του Σάκη του Καρατζούνη και του αλήστου μνήμης Μοβσεσιάν προέρχεται το πριμ του ΟΦΗ. Από κάτι περισσεύματα από το πριμ της Ριζούπολης που είχε τάξει ΄(χωρίς ποτέ να δώσει) ο πρόεδρος - επενδυτής. Εκτός αν το έδωσε πουθενά αλλού και δεν το μάθαμε.
Είπαμε δηλαδή, να κοροϊδεύουμε τον κόσμο αλλά να μην το παρατραβάμε. Τριακόσια χιλιάρικα έδινε ο καταχρεωμένος Λουκόπουλος πριν από οχτώ χρόνια, σε παιχνίδι που η ομάδα του ήταν αδιάφορη και κανείς δεν αναρωτήθηκε. Και εντάξει, οι εφημερίδες του ΟΣΦΠ γιατί να αναρωτηθούν; Ο Βαγγέλης όμως; Τρελό έβγαζε τον κόσμο που τον ζόριζε τότε στο ραδιόφωνο. Όλα καλώς καμωμένα τα έβρισκε. Χτες μόνο θυμήθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Είπαμε να μιλήσουμε για ΟΦΗ. Στα σοβαρά. Να πούμε δύο – τρεις αλήθειες σε μία υπόθεση που έχει κάνει μεγάλο κακό στον Παναθηναϊκό και έχει χρησιμοποιηθεί από το κύκλωμα της επένδυσης ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλυθούν τα εγκλήματα μιας ολόκληρης δωδεκαετίας. Και δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η «υπόθεση ΟΦΗ» χρησιμοποιείται και από υποτιθέμενους Παναθηναϊκού για δικό τους συμφέρον.
Πάμε κατευθείαν στο ζουμί λοιπόν. Εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμα από το θάνατο του αείμνηστου Θόδωρου Βαρδινογιάννη, ο ΟΦΗ δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τον Παναθηναϊκό. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες. Οι μετοχές ανήκουν σε συγκεκριμένους ανθρώπους και τα τελευταία χρόνια στον Βατσινά.
Από εκεί και πέρα, είναι πολύ περίεργο γιατί δεν πάει κανένας "σωτήρας" να αγορ'άσει την ομάδα. ΚΑι αν όντως οι μετοχές δεν ανήκουν στον εκάστοτε πρόεδρο, να βγει και να τον ξεφωνίσει σε όλη την Ελλάδα. Γιατί δηλαδή όλοι χρησιμοποιούν τις πλάγιες μεθόδους του "πούλα" και του "φύγε" χωρίς να έχει γίνει ούτε μία σοβαρή πρόταση αγοράς.
Η απάντηση σε όλα αυτή είναι απλούστατη. Γιατί στην Ελλάδα του σήμερα, κανείς (ή σχεδόν κανείς) δεν αγοράζει ποδοσφαιρικές ομάδες. Όλοι θέλουν να αρπάξουν τις ΠΑΕ. Να τις πάρουν τζάμπα, διαλυμένες και χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και τόσα χρόνια δεν έχει εμφανιστεί ούτε ένας να αγοράσει τον ΟΦΗ. Γιατί όποιος αγοράζει πρέπει να στάξει χρήμα. Μόνο φήμες, μόνοι διαδόσεις και μόνο μπουρδελοποίηση της ομάδας κάθε χρόνο πριν το ματς με τον ΟΣΦΠ.
Οι καταστάσεις είναι γνωστές και τα κόλπα παλιά. Έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε άλλες ομάδες, συνήθως με επιτυχία. Οι στρατιές των …αγανακτισμένων στην πρώτη γραμμή για τη διάλυση της ομάδας. Και μόλις η ΠΑΕ απαξιωθεί εντελώς αγωνιστικά, μόλις πνιγεί από τα χρέη ή μόλις η εκάστοτε διοίκηση αποφασίσει να χαρίσει ή να ξεπουλήσει, τότε και μόνο τότε εμφανίζονται οι σωτήρες στυλ Σωκράτη, Ντέμη, Ζαγοράκη, Κόκκαλη. Και εσχάτως Μαχλά. Εν πάσει περιπτώσει, αν είναι κάποιος να αγοράσει τον ΟΦΗ ας πάει να το κάνει. Το να διαιωνίζει ένα ψέμα, με μοναδικό στόχο να πλήξει τον Παναθηναϊκό, έχει καταντήσει πια αηδία. Έγινε πολύ στημένο το έργο και δεν έχει γούστο.
Εδώ και μία δεκαετία, το σύστημα της προπαγάνδας της επένδυσης ρίχνει στην πιάτσα διάφορα ονόματα δήθεν «επενδυτών» που ενδιαφέρονται για τον ΟΦΗ. Ποιος να ξεχάσει το σύνθημα «δώστε τον ΟΦΗ στις Μινωικές» που δονούσε το «Γεντί Κουλέ» την ώρα που ο ο Γκέραρντ, ο Μαχλάς και ο Νιόπλιας προσπαθούσαν σα λυσσασμένοι να κόψουν βαθμό από τον Παναθηναϊκό του Κυράστα; Έχω επισκεφθεί πέντε φορές το παλιό γήπεδο του ΟΦΗ από το τέλος της δεκαετίας του 80 και μετά, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μίσος σε αυτήν την ένταση κατά του Παναθηναϊκού, υπάρχει μόνο στο Καραϊσκάκη. Ούτε στην Τούμπα ούτε στη Φιλαδέλφεια ούτε πουθενά.
Ποτέ λοιπόν και κανένας δεν εμφανίζεται να αγοράσει. Να πει «ορίστε κύριε Βατσινά, δίνω τόσα, δώσε τις μετοχές». Ποτέ. Γιατί αν το έκανε, δε θα μπορούσε να διαιωνίζεται το –τόσο βολικό – παραμύθι της «σκλαβιάς». Το τελευταίο φρούτο είναι το εξής: να πάει ο Βατσινάς να παραδώσει τις μετοχές στον Ερασιτέχνη για να εμφανιστούνε οι τζάμπα σωτήρες. Φοβερά πράγματα. Να χαρίσει ο άλλος την εταιρία του επειδή το θέλουν οι ...αόρατοι επενδυτές του τζάμπα και οι "Snakes" που τους επαινεί καθημερινά ο αφάνας και ο "Πρωταθλητής".
Το βέβαιο είναι ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Ειδικά αν στο χτεσινό παιχνίδι δεν έχει κερδίσει ο ΟΣΦΠ, η ένταση θα κλιμακωθεί. Πάντα με στόχο τον Παναθηναϊκό. Την ομάδα που στοιχειώνει τα όνειρά τους. Και εδώ ερχόμαστε σε αυτό που λέγαμε παραπάνω. Στους Παναθηναϊκούς που έχουν αρχίσει να ανακατεύονται με τον ΟΦΗ και να προσπαθούν να περάσουν ύπουλα την προπαγάνδα του Σωκράτη με πράσινο μανδύα.
Ακούω εδώ και αρκετό καιρό διάφορους να λένε «άσε τον ΟΦΗ να πέσει στη Β’ Εθνική». Από τη μία επιχειρηματολογούν υπέρ του ότι οι Κρητικοί δεν αποτελούν παράρτημα, φέρνοντας τα χειροπιαστά παραδείγματα του παρελθόντος και από την άλλη …απευθύνουν έκκληση στον Βαρδινογιάννη να «τους αφήσει», δικαιώνοντας με τον καλύτερο και πιο πειστικό τρόπο τη γαύρικη προπαγάνδα.
Δε νομίζω ότι είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού να «αφήσει» ή να «μην αφήσει» τον ΟΦΗ. Αν είναι να πέσει ο ΟΦΗ, ας πέσει και ας πάει στο καλό. Δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο πρέπει να μας απασχολεί. Εκτός αν κάποιοι έχουν ενοχές. Αν έχουν φάει το παραμύθι του γαύρου και ντρέπονται. Αν είναι έτσι, πάω πάσο. Προσωπικά, δεν έχω καμία ενοχή για την ιστορία της ομάδας μου ότι και να λένε τα μέλη και τα τσιράκια τους. Γνωρίζω ότι με τον ΟΦΗ έχουν γίνει παιχνίδια – πραγματικές μάχες, μπροστά στα οποία η «καθαρότητα» των τίτλων του ΟΣΦΠ ακούγεται ως κακόγουστο ανέκδοτο. Συνεπώς η παρουσία ή όχι των Κρητικών στην Α' Εθνική δε μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη.
Ομολογώ ότι αν με ρωτούσε κάποιος μέχρι το 2006, θα έλεγα και εγώ "να πέσουν να ησυχάσουμε!". Είχε κουράσει το παραμύθι με τον ΟΦΗ που όταν έπαιζε με τον Ολυμπιακό έχανε με τα χέρια κάτω. Ύστερα όμως από τα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, με την "καθαρή νίκη" του Λεβαδειακού επί του ΟΣΦΠ και τη λύσσα του κυκλώματος να πέσει ο ΟΦΗ, άλλαξα γνώμη. Γιατί δεν είναι δυνατόν να ταυτίζονται οι επιδιώξεις του οποιουδήποτε Παναθηναϊκού με εκείνες των υπηκόων του Σωκράτη.
Το μόνο που με απασχολεί είναι να παίζουμε καλά και να νικάμε τον ΟΦΗ. Και όπως αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια, αν δεν παίξεις καλά δε νικάς. Αν πέσει ή δεν πέσει, ή ποιος τρόπος υπάρχει για να ρίξεις κάποια ομάδα, πραγματικά θα σας γελάσω. Ρωτήστε τον κυρ-Σάββα, τον Λεμονή και τον Κομπότη. Αυτοί ξέρουν καλύτερα. Και σύμμαχός τους δεν πρόκειται να γίνω. Αν είναι να παρακαλέσω να πέσουν ομάδες από την Α' Εθνική, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες.
Τέλος, πολλή κουβέντα γίνεται για τους δανεισμούς ή τις παραχωρήσεις παικτών στον ΟΦΗ. Μία κουβέντα που -για προφανείς λόγους - συντηρείται κυρίως από Παναθηναϊκούς. Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι όταν λέμε "ΟΦΗ" εννούμε την ομάδα του Ταραλίδη, του Λεοζίνιο και του Σηφάκη. Και επίσης του Ισά και του Μπαρκαουάν. Όλοι τους με μεγάλες υπηρεσίες από διάφορα μετερίζια.
Αν η τεχνική ηγεσία και η διοίκηση του Παναθηναϊκού κρίνουν ότι στο Ηράκλειο υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε κάποιος ποδοσφαιριστής να εξελιχθεί στη διάρκεια του δανεισμού του, δε βλέπω το κακό να δίνουμε παίκτες στον ΟΦΗ. Δε νομίζω ότι πήγαν άσχημα εκεί ούτε ο Πετρόπουλος ούτε ο Τζόρβας. Έχουμε δώσει παίκτες σε άλλες ομάδες οι οποίο δε γύρισαν ποτέ και τους έφαγε η μαρμάγκα.
Από την άλλη, υπάρχει η εξής λεπτομέρεια. Ότι ο Παναθηναϊκός ως κατ’ εξοχήν ομάδα που παράγει παίκτες, είναι αναγκασμένος να δίνει δανεικούς ή να παραχωρεί ως ελεύθερους πολλούς νεαρούς σε άλλες ομάδες. Και από τη στιγμή που έχουμε δώσει δανεικούς στη Λειβαδιά του Κομπότη, στην καλαμαριά του Κατσαβάκη και στην Κέρκυρα του Καλογιάννη, ειλικρινά δε βλέπω για ποιο λόγο πρέπει να μας ενοχλεί ο ΟΦΗ.
Εν πάσει περιπτώσει, μιλάμε για μια υπόθεση που αν και δεν έχει άμεση σχέση με τον Παναθηναϊκό, τον ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια. Είτε με τις αστείες ανακοινώσεις κάποιων οργανωμένων του ....ΟΦΗ, είτε με τις παπάτζες του Γκέραρντ (ένα από τα μεγαλύτερα επικοινωνιακά εργαλεία της επένδυσης) είτε με τις τσιρίδες του "Πρωταθλητή" και του "Φωτός". Κάθε φορά που θέλουν να κρύψουν την ξεφτίλα τους ή να καλύψουν τα εγκλήματά τους, θυμούνται τον ΟΦΗ.
Ας βρεθεί λοιπόν επιτέλους κάποιος να αγοράσει τον ΟΦΗ, να τον βάλει και επίσημα "στον ευρύτερο ολυμπιακό χώρο", ή "κάτω από την ομπρέλα του Σωκράτη" (τι θυμηθήκαμε τώρα, ε;) και να μας αφήσει ήσυχους. Μέχρι να γίνει αυτό, οι "αγανακτισμένοι" μπορούν να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.

''ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια: