Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΙ



Μέρα με τη μέρα τίθεται διαρκώς το καίριο ερώτημα:Γιατί είμαστε Παναθηναϊκοί;Από συνήθεια;Απο σύμπτωση;Από επιλογή;Από βιώματα;Εκ γενετής;Τι απο τα παραπάνω άραγε;

προφανώς μονοσήμαντη απάντηση δεν υπάρχει στο ανωτέρω ερώτημα!
Πολλοί εξ ημών είμαστε Παναθηναϊκοί γιατί γεννηθήκαμε έτσι.Άλλοι πάλι προέκυψαν καθ΄οδόν για διαφόρους λόγους,τους οποίους ουδείς μπορεί να καταγράψει πλήρως
Καλοδεχούμενοι άπαντες.Αλλά τι είναι τελικά αυτό που μας κάνει και αυτούς και εμάς,όλους μαζί Παναθηναϊκούς;
Ιδρυτικό κείμενο του Παναθηναϊκού είναι ο "Επιτάφιος" του Περικλέους.Κατόπιν περαιτέρω σκέψης θα πρόσθετα επίσης και τον "Παναθηναϊκό" του Ισοκράτη.Τούτο σημειώνεται όχι για να αποδείξω ότι ο Περικλής και ο Ισοκράτης υπήρξαν "Βάζελοι".Αυτό άλλωστε είναι ιστορικά διατυπωμένο και αναντίρρητο.Θα μπορούσε ποτέ ο Ισοκράτης να γράψει κείμενο που να φέρει σαν τίτλο"ολυμπιακός Πειραιώς";Αδιανόητο
Το σημειώνω όμως διότι σε αυτά τα δύοιδρυτικά κείμενα της "Πανάθας",δύο κείμενα που πραγματεύονται τις αρχές συγκρότησης της Αθηναϊκής Πολιτείας έναντι των άλλων Αρχαίων Ελληνικών πολιτευμάτων,εμπεριέχεται η τελική απάντηση στο αρχικό ερώτημα.
Βασικά λοιπόν ,είμαστε Παναθηναϊκοί επειδή το αποφασίσαμε έτσι.Η εξ ελευθέρας,αβίαστης και συνειδητής απόφασης συμμετοχή σ΄ένα σύστημα αξιών,σε μία παράδοση,είναι η έννοια της αριστοκρατικής(με την έννοια του κράτους των "Αρίστων" αντίληψη των πραγμάτων)έτσι συγκροτείται μία ελεύθερη πολιτεία,ελευθέρων και ίσων πολιτών,στην οποία ελευθέρως έχουν αποφασίσει να μετέχουν.
Από αυτή την άποψη λοιπόν ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί-από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα-τη μία από τις δύο μακραίωνες παραδόσεις του Ελληνισμού.Είναι η Ελλάδα του άστεως,σε αντίθεση με την Ελλάδα του όχλου.Είναι η σύγχρονη,αξιοπρεπής,παραγωγική Ελλάδα,σε αντίθεση με την Ελλάδα της μίζας,της αρπαχτής,της ρεμούλας και του παρακράτουςΔεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δύο από τους τρείς τελευταίους Προέδρους του ολυμπιακού βρέθηκαν η είναι ακόμα στη φυλακή........είμαστε η Καλή Ελλαδα!
Αυτή ακριβώς η παράδοση και η αντίληψη αυτής,συγκροτεί την βάση της φυσικής ανωτερότητας του Παναθηναϊκού.Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη απο την εποχή του Περικλέους και του Ισοκράτη,οι απανταχού "Βάζελοι"απέριψανκατηγορηματικά τις απανταχού υπερβολικές και δοξαστικές γραφικότητες.Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ποτέ ούτε θέλησε να είναι "θρύλος" ιδέα θρησκεία.Είναι απλώς "Σύλλογος Μεγάλος" και αυτό τα λέει όλα για όσους εξ ημών τον συναποτελούμε.
Με άλλα λόγια,ο Παναθηναϊκός εγγράφεται ευθέως στο γενικότερο κίνημα διαφωτισμού,το οποίο και αποφασιστικά προεκτείνει στους αγωνιστικούς χώρους.
Ενίοτε ερήμην του......"Το πρώτο Ευρωπαϊκό ο ΠΑΟ θα το πάρει"τραγουδούσαν οι ηττημένοι του Τελ Αβίδ και της Σαραγόσα και έτσι τελικώς έγινε.
Θα ήταν ουσιαστικά υπονόμευση των αρχών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού,εάν η πρώτη Ελληνική ομάδα που θα στεφόταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης προέκυπτε απο τον θορυβούντα σύλλογο του επινείου.
Ας είναι λοιπόν καλά η Μπανταλόνα!
Υπό αυτή την έννοια η ανάγκη επιβεβαίωσης του Παναθηναϊκού στους αγωνιστικούς χώρους είναι δευτερεύουσα.Δεν προκύπτει απο την υπαρξιακή ασφυξία των οπαδών των μικρότερων συλλόγων,από τπο πεινασμένο μάτι,όπως συνβαίναι στα επίνεια και στους συλλόγους προσφυγικών καταβολών.
Είναι λοιπόν υπαινικτική και όχι αποδεικτική.Είμαστε οι καλύτεροι και το υπενισόμεθα ενίοτε,με την διακριτικότητα και την αξιοπρέπεια που χαρακτηρίζει την ανατροφή.
Στο επίπεδο άλλωστε των αρχών, το αποτέλασμα ενός μόνο αγώνα(η κάποιων)δεν αποδεικνύει τίποτα.
ΥΓ1:Πανέμορφο κείμενο, ανώνυμου συντάκτη το οποίο υπογράφεται απο εκατομμύρια Παναθηναϊκών, όπου του Πλανήτη
ΥΓ2:Άκουστηκε ότι ο Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει σε ανταγωνιστική του ΠΑΟ ελληνική ομάδα.Κύριε Παπαδόπουλε τόσα χρόνια στην ομάδα θα έπρεπε να ξέρεις ότι δεν υπαρχει ανταγωνιστική Ελληνική ομάδα για τον ΠΑΟ ,στο επίπεδο που οι αγώνες κρίνονται στο γήπεδο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο ανήκει στον Γ. Πρετεντέρη.