Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΣ


Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων μας
Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης 2009


Για μια ακόμα χρονιά, η Actionaid, θα συντονίσει στην Ελλάδα την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, από τις 6 έως τις 12 Απριλίου 2009 μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου θα πάρουν μέρος στη δράση «Ανοιχτά Βιβλία», με στόχο να υπενθυμίσουν σε όλους μας μια απαράδεκτη κατάσταση, να μας ευαισθητοποιήσουν αλλά και να μας ενεργοποιήσουν για ένα τεράστιο πρόβλημα, αυτό του αναλφαβητισμού σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό, γιατί «1 στους 5 ανθρώπους στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει αυτό που κάνεις εσύ αυτή τη στιγμή - να διαβάσει».

Στόχος της φετινής εκστρατείας για την εκπαίδευση είναι ο αλφαβητισμός των νέων αλλά και των ενηλίκων. Σήμερα, περίπου 73 εκατομμύρια παιδιά και 750 εκατομμύρια ενήλικες σε ολόκληρο τον πλανήτη, στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ένα από τα σημαντικότερα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικό όπλο στη μάχη για ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία. Από τους αναλφάβητους ανθρώπους το 64% είναι γυναίκες, ενώ το 75% ζει σε 15 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, στις περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής, της Νότιας και Δυτικής Ασίας, και στα Αραβικά κράτη.

Μπορούμε λοιπόν όλοι μας, εκπαιδευτικοί και μαθητές, να δράσουμε ενάντια σε αυτή την πραγματικότητα, συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση για την προώθηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια εκστρατεία με σημαντικά εκπαιδευτικά οφέλη καθώς οι συμμετέχοντες μαθητές πληροφορούνται για την παγκόσμια εκπαιδευτική κατάσταση και στη συνέχεια καλούνται να λάβουν δράση.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με την τάξη τους στην εκστρατεία για την προώθηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση και την καταπολέμηση του παγκόσμιου αναλφαβητισμού, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής και να την αποστείλουν έως τις 24 Μαρτίου 2009 ώστε να τους αποσταλεί το πακέτο συμμετοχής για την εκστρατεία και να μπορέσουν να πάρουν ενεργά μέρος σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αφιερώσουν χρόνο μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές για το θέμα του αναλφαβητισμού έχοντας ως αφετηρία το «Ανοιχτό Βιβλίο». Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 8 ιστορίες, οι οποίες είναι κοινές παγκοσμίως σε όλα τα εθνικά βιβλία, όπως του Nelson Mandela, του Paulo Coelho, της Alice Walker, της πριγκίπισσας Ράνιας, καθώς και το διήγημα της συγγραφέα Λένα Διβάνη, για την ελληνική έκδοση. Μέσα από τις ιστορίες αυτές άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία για την εκπαίδευση και επικεντρώνονται στο πως η ανάγνωση και η γραφή έχουν καταφέρει να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και πώς θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων επιπλέον ανθρώπων αν τηρούνταν οι υποσχέσεις για Εκπαίδευση για Όλους.

Στο τέλος της δράσης όλοι όσοι συμμετείχαν και άκουσαν τις ιστορίες θα πρέπει να υπογράψουν την ειδική κάρτα έκκλησης και να τη στείλουν στην ActionAid. Επίσης, κατά την ανάγνωση του Βιβλίου μπορούν να προσκληθούν άλλες τάξεις, ώστε να ακούσουν τις ιστορίες όσο το δυνατό περισσότεροι μαθητές και να συγκεντρωθούν περισσότερες υπογραφές. Το σύνολο των υπογραφών θα παραδοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε όλοι οι συμμετέχοντες ως ενεργοί πολίτες να δώσουν το δικό τους μήνυμα στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την προώθηση της εκπαίδευσης και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού σε όλο τον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η Actionaid, στο πλαίσιο του συντονισμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση, διοργανώνει στην Πάτρα εκδήλωση με συμμετοχή 4 Δημοτικών Σχολείων του Νομού Αχαΐας, τα οποία αναλαμβάνουν την κεντρική εκδήλωση της ActionAid για την Ελλάδα, η οποία θα αναρτηθεί στον παγκόσμιο ιστό εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Τα Δημοτικά Σχολεία είναι:
Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών – Βαρηκόων Πατρών
Δημοτικό Σχολείο Ρίου
2ο Δημοτικό Σχολείο (Στρούμπειο) Πατρών
Δημοτικό Σχολείο Κ.Καστριτσίου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 9 Απριλίου 2009, ώρα 20.30μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Παν/μίου Πατρών. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Διευθυντής της ActionAid κ. Γ. Κουβαράς. Στην εκδήλωση θα μιλήσει και η Καλλιτεχνική Δ/ντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κ. Λ. Κονιόρδου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ:e-Emph@sis
http://www.actionaid.gr/GAW2009.




Το πρόβλημα είναι μεγάλο και θα διογκωθεί στο μέλλον,αν αφεθεί στην "τύχη του"
Aξίζει την προσπάθεια όλων μας.Ο "κόπος" θα είναι γλυκός.
Αυτοί βέβαια που θα επωμισθούν το μεγάλο "βάρος"θα είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των παιδιών μας.
Δύο κλάδοι κατασυκοφαντημένοι και αφημένοι στην τύχη τους.
Εδω είναι το στοίχημα της Πολιτείας.Ας ελπίσουμε να μήν το χάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: