Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ "ΙΕΡΑΤΕΙΑ"

Διαβάζω στον τύπο(Ναυτεμπορική)τα παρακάτω:

"Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ από τις πολεοδομικές ρυθμίσεις του σχεδίου επέρχεται επιβάρυνση στην περιοχή του Ελαιώνα και η προβλεπόμενη μείωση των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος.
Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τις πολεοδομικές ρυθμίσεις στον Ελαιώνα. Συγκεκριμένα το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επεξεργάστηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προέβλεπε πολεοδομικές ρυθμίσεις στην περιοχή του Ελαιώνα Αττικής (μετατόπιση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, κατάργηση και έγκριση οδών και πεζοδρόμων, δημιουργία νέων οικοδομικών γραμμών κ.λπ.).
Στην περιοχή έχει προγραμματισθεί να ανεγερθεί εμπορικό κέντρο από την εταιρεία Μπάμπης Βωβός [VOVr.AT] , το γήπεδο του Παναθηναϊκού, δημαρχιακό κτίριο κ.α.
Μετά την επεξεργασία το Ε’ Τμήμα με την υπ’ αριθμ. 35/2009 γνωμοδότησή του, παρέπεμψε το σχέδιο Π.Δ. να κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Και αυτό γιατί έκρινε ότι οι ρυθμίσεις του σχεδίου Π.Δ. συνδέονται άμεσα με τις διατάξεις του Ν. 3481/2006 (που προβλέπει την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, του γηπέδου κ.λπ.) είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επίσης, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, από τις πολεοδομικές ρυθμίσεις του σχεδίου επέρχεται επιβάρυνση στην περιοχή του Ελαιώνα και η προβλεπόμενη μείωση των κοινοχρήστων χώρων πρασίνου αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος."



Νομικός δεν είμαι,ούτε θα αμφισβητήσω την επιστημονική επάρκεια και αμεροληψία των μελών του ΣΤΕ.Διαβάζοντας όμως τα παραπάνω ,στο χαμηλών δυνατοτήτων μυαλό μου εγείρονται κάποιες εύλογες απορίες.

  • Πρώτο και κυριότερο κατα την γνώμη μου,είναι το γεγονός της παραπομπής στην Ολομέλεια του ΣΤΕ.Δηλαδή να υποθέσω ότι υπαρχει τεκμηριωμένη ομάδα μελών του ΣΤΕ που θεωρούν το ΠΔ.και τον νόμο της διπλής ανάπλασης συνταγματικό?Με αυτό το δεδομένο, γιατί αυτή η ομάδα (μαζί με την κυβέρνηση,αξ.αντιπολίτευση,δήμαρχο Αθηναίων,εργαζομένους του Βωβού,μελλοντικούς εργαζομένους στο Μαll και στο γήπεδο,τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων Βοτανικού δεν μπορούν να έχουν δίκιο?
  • Το κοινωνικό και εργασιακό συμφέρον έχουν την ίδια βαρύτητα (στίς εποχές κρίσης που ζούμε)με μία μείωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου?
  • Κατά την γνώμη κάποιων μελών του ΣΤΕ είναι η σημερινή κατάσταση του Βοτανικού καλύτερη ΑΠΟ ΑΥΤΉΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΊΝΕΙ (μην το ξεχνάμε) η Κυβέρνηση του τόπου.?
  • Τελικά το Σύνταγμα της χώρας είναι μοχλός ανάπτυξης και προστασίας η όπλο στα χέρια οργανωμένων μειοψηφιών?Αν κάποιες δε απο αυτές το χρησιμοποιούν σαν "όπλο",ποιοί είναι αυτοί που είναι ταγμένοι να τις αφοπλίσουν ερμηνεύοντας με βασικό κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και την βούληση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης του Ελληνικού λαού?
  • Τελικά οι κοινοτικές οδηγίες και νομοθεσίες υπερισχύουν της νομοθεσίας της χώρας?

΄Σίγουρα στις εποχές που ζούμε η λέξη "Δημοκρατία" ΄΄εχει χάσει το νόημά της.Τα πολλά όχι ,οι πολλοί κανόνες ,τα νομικά τερτίπια,έστω και άν έχουν δημιουργηθεί με τις καλύτερες προθέσεις ,τελικά κρίνονται απο τον τρόπο που εφαρμόζονται.Κρίνονται απο το αν κάνουν την Δημοκρατία καλύτερη η την οδηγουν προς την "Αριστοκρατία".



Δεν υπάρχουν σχόλια: