Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ

Το περασμένο Σάββατο βρέθηκα καλεσμένος φίλων στην Ναύπακτο, για τα δρώμενα της αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Lepanto,η οποία όπως λέγεται απέτρεψε για πάντα??? την εξάπλωση των Οθωμανών Μουσουλμάνων στην Δύση.
Οι αναπαραστάσεις και οι γιορτές που θυμίζουν πολέμους,σφαγές,καταστροφές.......δεν είναι το φόρτε μου,αλλά οι κόρες μου αποφάσισαν αλλιώς.Διαταγή! Ας κάνουμε κι΄αλλιώς.
Μετά σκέφτηκα ότι είναι μια ευκαιρία να μάθουν οι κόρες μου γεγονότα της Ιστορίας μας.
Μπορεί λέω να παρίσταται και η κ.Δραγώνα.Ευκαιρία να τα πούμε ένα χεράκι.
Φως,χρώματα,υποβλητική μουσική, καράβια,καϊκια ,ενδύματα εποχής ,κόσμος πολύς,όλα ωραία.Η κ.Δραγώνα όμως πουθενά.Πίκρα και των γονέων.Είπα λοιπόν να πιώ ενα-δυό σιχτίρια για να κυκλοφορήσω την απογοήτευσή μου.
Μπαίνουμε στο μπαράκι του Ρηγανά δεξιά μέσα στο λιμάνι και ακουσον -ακουσον τραγούδι υποδοχής: ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.
Μερικές φορές είναι αναπάντεχα γρήγορη η μεταστροφή της ψυχικής μας κατάστασης ,προς το καλύτερο απο ένα τραγούδι.Σκέφτηκα ότι αυτός ο παράξενος και υπέροχος λαός μας συνεπικουρούμενος εκτός των άλλων και απο την λαϊκή του μουσική, του παρελθόντος,του παρόντος και του μέλοντος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απο τις επιθέσεις διαφόρων στην γλώσσα του,την Ιστορία του,την συνθεσή του.Δεν έχει να φοβηθεί τις αστείες απόψεις περί μη συνέχειας του έθνους του ,της γλώσσας του και του πολιτισμού του.
Ο λαός αυτός πάσχει μόνο απο ηγεσία.Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι Υπουργός Παιδείας είναι η κυρία που κάποτε είχε ζητήσει να γίνει δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους μας η Αγγλική, ανατριχιάζει.Τελος πάντων ολα θα πάνε καλά.Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν την έμφυτη αισιοδοξία αυτού του λαού για το αύριο.
Ξέφυγα.Επιστροφές -καταστροφές λοιπόν.Σημαδιακό;Το τραγουδίσαμε ,το ήπιαμε και το χορέψαμε.
Μου ΄ρθε να πάρω τηλέφωνο ένα φιλαράκι που το αγαπάει αυτό το τραγούδι αλλά ήταν αργάμιση και δίστασα.Του το αφιερώνω εξαιρετικά λοιπόν.






Δεν υπάρχουν σχόλια: