Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

"ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΝΟΣ ΠΑΓΕΡΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ"

Να επανέλθει τον Ιούλιο η συμπλήρωση του μηχανογραφικο

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Πάτρα, 27– 09– 2010

Να επανέλθει τον Ιούλιο η συμπλήρωση των προτιμήσεων στο μηχανογραφικό των μαθητών της Γ΄ Λυκείου

Οι εισαγωγικές εξετάσεις καλώς ή κακώς έχουν μεγάλη βαρύτητα κάθε χρόνο για πάνω από100.000 μαθητές (όλων των κατηγοριών), έστω και αν η επαγγελματική αποκατάστασή τους βρίσκεται στα χέρια μιας πληγωμένης παραγωγής, μιας άναρχης αγοράς και ενός βαλλόμενου δημόσιου τομέα.

Οι κλιμακωτές εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας για όλο το πλέγμα Παιδείας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δεν έρχονται εν αιθρία. Υπηρετούν ένα σχέδιο στην κατεύθυνση της ιδιότυπης κατοχής της χώρας, της εξαθλίωσης των μισθωτών, συνταξιούχων, της πλειοψηφίας της «μεσαίας τάξης» και της δημιουργίας νέας συμβατής με αυτά δομής του κράτους (Καλλικράτης).

Μετά το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» με σκοπό να ενοχοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί, τώρα το κτύπημα περνάει στους μαθητές – πέρα από τα λοιπά λειτουργικά προβλήματα – της Γ΄ Λυκείου (οι υπόλοιποι έπονται), δηλαδή όσων έφτασαν λίγο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η εξαγγελία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού το Μάρτιο, παρότι είχε απορριφτεί σε παλιότερη εφαρμογή του, επανέρχεται, αλλά σε πολύ δυσμενέστερο περιβάλλον:

1) Εξαγγέλλεται σχεδόν αιφνιδιαστικά, αγχώνει και εκνευρίζει τους μαθητές και τους γονιούς, αλλάζει τους σχεδιασμούς στην πορεία της μελέτης τους χωρίς δική τους ευθύνη. Προστίθεται στις βαλλόμενες οικογένειες ένα ακόμη απρόσμενο πρόβλημα.

2) Με τα δεδομένα της ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης, και δεδομένου ότι ήδη συζητείται η ανακατανομή τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να «παίξει» με τις προδηλωμένες προτιμήσεις των μαθητών στις θέσεις των τμημάτων και στο επίπεδο των θεμάτων στις πανελλαδικές; Ο ισχυρισμός ότι δήθεν οι μαθητές θα δηλώσουν τμήματα που «επιθυμούν», στην πραγματικότητα οδηγεί στο αποτέλεσμα να χάσει μεγάλος αριθμός μαθητών την εισαγωγή του, αφού δεν θα έχει την εικόνα των βαθμών του.

3) Η υπόθεση ότι θα εξοικονομηθεί κάποιο κονδύλι λόγω της συνέχισης των επιτροπών στον Ιούλιο μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει, αφού πρόκειται για ελάχιστο ποσό, που ούτε το Υπουργείο δεν τόλμησε να το ξεστομίσει.

Να αποσύρει η υπουργός Παιδείας πάραυτα την εξαγγελία και να σεβαστεί τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Το «πρώτα οι μαθητές» δεν ταιριάζει σ’ αυτήν την περίπτωση;

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Σπίνος Αθανάσιος Σιάχος Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: