Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

ΣΤΟ ΠΡΙΝ ΣΤΟ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΩΡΑ

Καλά λένε κάποιοι ότι το καλοκαίρι γίνονται μαγικά πράγματα. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι και ακόμα ...πιο ειδικά στον Παναθηναϊκό, έχουν δει πολλά τα ματάκια μας. Και είναι βέβαιο ότι θα δούμε ακόμα περισσότερα όσο περνάει ο καιρός.
Γι' αυτό το λόγο σήμερα λέω να βάλουμε ένα μικρό κουίζ. Λιγάκι έυκολο αλλά απαραίτηο. Έτσι, για να μη μας περνάνε για κορόιδα δηλαδή. Πριν από δέκα μέρες έγινε ο πρώτος αγώνας με την Δυναμό Τιφλίδας. Ο Παναθηναϊκός έδειξε -κατά γενική ομολογία -«φρέσκος», παρουσίασε αρκετά καλά στοιχεία επάνω στο χορτάρι, και νίκησε εύκολα με 3-0, ενθουσιάζοντας τον κόσμο του.
Την επόμενη μέρα διαβάσαμε τις αναλύσεις των εφημερίδων. Σχεδόν όλες, απέδωσαν αυτήν την εικόνα, στη δουλειά και την προσωπικότητα του προπονητή. Μίλησαν για «έργο Τεν Κάτε". Κάποιοι (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) δεν παρέλειψαν να ρίξουν μερικούς τόνους χολής και κόμπλεξ στον προκάτοχό του. Μπορεί οι μήνες να πέρασαν, μπορεί η τεχνική ηγεσία να άλλαξε, αλλά αυτοί εκεί. Πιστοί στον αγώνα.
Λες και αυτό ήταν το ζητούμενο. Λες και έψαχναν για κάποιο άλλοθι που θα τους έκανε να νιώσουν λιγότερες τύψεις για τα περσινά κατορθώματά τους. Λες και έχει ανάγκη ο Ολλανδός να «ανέβει» πατώντας επάνω στα απύθμενα συμπλέγματά τους. Λες και είναι κανένα χτεσινό παιδάκι που χρειάζεται τις πλάτες κάποιων αστείων τύπων για να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Τέλος πάντων. Ένας από εκείνους που πρωτοστάτησαν στους ύμνους για τον Τεν Κάτε, ήταν και ένας επαγγελματίας δημοσιογράφος που πέρσι το χειμώνα μετά από μία ήττα του Παναθηναϊκού, υποστήριζε ότι δεν έφταιγε ο Πεσέιρο αλλά το φτωχό υλικό της ομάδας. Και τι να σου κάνει ο Πορτογάλος με παιχτάκια που δε θα βλέπανε ποτέ ενδεκάδα στου Ρέντη, και που να πάς όταν έχεις μόνο έναν (sic) ποιοτικό παίκτη, και όλα τα σχετικά.
Πέρσι λοιπόν κατά τον συγκεκριμένο ξερόλα (που δε λέμε το όνομά του επειδή ...αγαπάει πολύ τον Παναθηναϊκό και βρίσκεται υπό την προστασία των Παναθηναϊκοπατέρων) πολύ απλά, δεν είχαμε παίκτες. Δεν έφταιγε ο προπονητής. Φέτος, με τους περσινούς παίκτες (χωρίς καν τον ...μοναδικό κατά τη γνώμη του ποιοτικό) τα κόζα άλλαξαν. Η καλή εμφάνιση ήταν έργο προπονητή. Αυτό θα πει συνέπεια. Βέβαια, ο συγκεκριμένος έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του εδώ και χρόνια. Απλά, τώρα τελευταία δείχνει να έχει ψιλο-χάσει τον έλεγχο. Φαντάζομαι
Αυτό δε σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός έπαιξε καμία διαστημική μπάλα στο εντός έδρας με τη Δυναμό. Γι' αυτό ακριβώς είναι ακόμα ιο αστεία η προσπάθεια που έγινε. Όχι να τονωθεί η φετινή ομάδα αλλά να απαξιωθεί και να ισοπεδωθεί ο Παναθηναϊκός της περασμένης περιόδου. Με επιχειρήματα που αγγίζουν τις παρυφές της σαχλαμάρας. Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτινάξουν από πάνω τους τις ενοχές για τη στάση τους απέναντι στην ομάδα.
Μας είπανε λοιπόν ότι στο πρώτο παιχνίδι νίκησε ο «φετινός» Παναθηναϊκός, κοτσάροντας από κοντά κάτι απίστευτες αηδίες για πέρσι, ενώ προχτές στην Τιφλίδα, μας ενημέρωσαν ότι ...επέστρεψε ο παλιός Παναθηναίκός. Όπως τους βολεύει. Όταν από Παναθηναϊκό είσαι άσχετος, όταν είσαι στημένος και εμπαθής, όλα αυτά είναι πολύ λογικά. Να κόβεις και να ράβεις όπως σου γουστάρει. Να ορίζεις ημερομηνίες έναρξης και λήξης ανάλογα με τα συμπλέγματά σου. Το να καταλάβεις ότι ο Παναθηναίκός δεν είναι ούτε φετινός ούτε περσινός, είναι λιγουλάκι ψιλά γράμματα.
Γι' αυτό σας λέω. Τα καλοκαίρια γίνονται θαύματα. Και ειδικά το φετινό έγιναν πολλά. Είδαμε πολέμιους να μετατρέπονται σε αστείους κόλακες, είδαμε άτομα που είχαν μετατρέψει το κράξιμο σε επάγγελμα να γίνονται αβανταδόροι τρης συμφοράς, είδαμε εκείνους που μιλούσαν για «χαμένες γενιές» να πουλάνε περηφάνεια.
Έχουν όμως και την πλάκα τους κατά βάθος. Τουλάχιστον όσοι ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό του Παναθηναϊκού, με κάτι τέτοια φαινόμενα γελάνε. Αν και οι τύποι είναι στην πραγματικότητα για κλάματα.


"ΖΟΥΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ" (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "DERBY")


Δεν υπάρχουν σχόλια: