Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΧΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΖΕΙ

Τριπλή κατοχή

Η χώρα μας γνώρισε σκληρή περίοδο κατοχής. Ο λαός της Πελοπονήσσου υπέφερε από τους κατακτητές για τρία χρόνια. Το λιμάνι της Πάτρας χρησιμοποιήθηκε ως πύλη εισόδου-εξόδου στην Ελλάδα αλλά και ορμητήριο για τις επιχειρήσεις  των Ιταλών και των Γερμανών στο Ιόνιο.
I.
I.
II.
II.
III.
III.
IV.
IV.
V.
V.
VI.
VI.
VII.
VII.
VIII.
VIII.
IX.
IX.
X.
X.
XI.
Φωτογραφίες του ιταλικού στόλου στο λιμάνι της Πάτρας τα πρώτα χρόνια της κατοχής. Στην 3η φωτογραφία διακρίνεται το ναρκαλιευτικό RD 26 (Regia Dragamina 26). Στην 7η και την 8η φωτογραφία διακρίνεται το αντιτορπιλικό Sirio. (Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Δημήτρη Γκαλών)
1
Τεθωρακισμένο όχημα φορτώνεται στο γερμανικό φορτηγό πλοίο KYBFELS, στο λιμάνι της Πάτρας. (Αρχείο Axis History)
Στις 21.5.1941 ένα μεγάλο μέρος του  2ου συντάγματος τεθωρακισμένων Panzer φορτώθηκαν στο λιμάνι της Πάτρας στα πλοία Marburg και Kybfels με προορισμό το λιμάνι του Τάραντο στην Ιταλία. Τα πλοία έπεσαν σε νάρκη από το ναρκοπέδιο που δημιούργησε μόλις την προηγούμενη μέρα το Βρετανικό ναρκοθετικό ΗΜS Abdiel   και βυθίστηκαν ανοιχτά του Κάβο Δουκάτο, μεταξύ Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.
Το γεγονός ίσως να μην είναι τυχαίο και οι Βρετανοί να  αξιοποίησαν πληροφορίες της πολύ καλά οργανωμένης υπηρεσίας αντικατασκοπείας που διέθεταν στην Πάτρα.  Πιθανώς με  την Βρετανική αντικατασκοπεία συνεργάζονταν και γνωστοί Πατρινοί.
2
Η πολεμική σημαία της Kriegsmarine κυματίζει στην πρύμνη του γερμανικού ανθυποβρυχιακού πλοίου UJ 2105 (πρώην ελληνικό ΕRTHA, Ν.Π.575, ΚΟΧ 238). Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Albert Krummenuehl, ο οποίος διετέλεσε ναύτης στο συγκεκριμένο πλοίο. (Αρχείο Albert Krummenuehl)
3
Το γερμανικό νοσοκομειακό πλοίο GRADISCA (πρώην ιταλικό) στο λιμάνι της Πάτρας στις αρχές του 1944. (Αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη)
4
Γερμανικό τεθωρακισμένο όχημα φορτώνεται σε καΐκι στην Ναύπακτο την 26η Απριλίου του 1941. Η γερμανική λεζάντα της φωτογραφίας φέρει τον τίτλο «Ναύπακτος: Ένας βαρύς βράχος για ένα μικρό ψαροκάικο». (Από το βιβλίο του Rudolf Lehmann, Die Leibstandarte im Bild, Αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη)
5
Χάρτης με καταχώρηση του διαύλου ναυσιπλοΐας στον Πατραϊκό Κόλπο τον Μάιο του 1941. Σύμφωνα με τα αρχεία του ιστορικού ερευνητή Πλάτωνα Αλεξιάδη, την περίοδο εκείνη υπήρχαν ειδικά συνοδευτικά πλοιάρια τα οποία οδηγούσαν τα διαβαίνοντα πλοία μέσα από τις διαύλους των ναρκοπεδίων. (Ufficio Storico Roma, Αρχείο Πλάτωνα Αλεξιάδη)
6
Χάρτης που απεικονίζει τις αμυντικές εγκαταστάσεις του γερμανικού στρατού κατοχής στην Πάτρα. (Αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη)
7
Ο ναυτικός διοικητής δυτικής Ελλάδας και διοικητής του γερμανικού 617 Συντάγματος Ναυτικού Πυροβολικού (Marine-Artilerie-Abteilung 617) Richard Matthaei. Ο διοικητής βρίσκεται στην φωτογραφία με τον γιό του Edmund στην πλατεία Αγίου Γεωργίου την οποία αποκαλεί, σε αλληλογραφία του με τον ερευνητή Βύρωνα Τεζαψίδη, «Πλατεία Τριγώνου». Το 617 Σύνταγμα Ναυτικού Πυροβολικού διέθετε πυροβολαρχίες όχι μόνο στην ηπειρωτική δυτική Ελλάδα, αλλά και στα νησιά του Ιονίου Πελάγους. (Αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη)
8
Βυθισμένο πλοίο στην προβλήτα του λιμανιού της Πάτρας το καλοκαίρι του 1941. Πρόκειται πιθανώς για το ατμόπλοιο ΙΩΑΝΝΑ που βυθίστηκε από βομβαρδισμό της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας στις 20 Απριλίου του 1941. (Αρχείο Δημήτρη Γκαλών)
9
Το ίδιο πλοίο την περίοδο που ταξίδευε ακόμη σαν ΙΩΑΝΝΑ (πρώην GRASHNA). (Αρχείο Μανώλη Μπαρδάνη)
10
Γερμανοί μοτοσυκλετιστές της επίλεκτης μονάδας των Waffen SS, Leibstandarte Adolf Hitler, στον παραλιακό δρόμο της Ναυπάκτου κατευθυνόμενοι προς την Πελοπόνησσο. (Αρχείο Foro Segunda Guerra)
11
Γερμανοί μοτοσυκλετιστές της επίλεκτης μονάδας Leibstandarte Adolf Hitler, μεταφέρονται με το καΐκι ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ από την Ναύπακτο στην Πελοπόνησσο. (Αρχείο Foro Segunda Guerra)
Από τις πρώτες φωτογραφίες της Πάτρας υπό Γερμανική κατοχή, Απρίλος 1941, αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη
Από τις πρώτες φωτογραφίες της Πάτρας υπό Γερμανική κατοχή, Απρίλος 1941, αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη
Φωτό από την μέρα της αποβίβασης στην Πάτρα της μεραρχίας SS. Leibstandarte Adolf Hitler του στρατηγού των SS. Sepp Dietrich. 26.04.1941, αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη.
Φωτό από την μέρα της αποβίβασης στην Πάτρα της μεραρχίας SS. Leibstandarte Adolf Hitler του στρατηγού των SS. Sepp Dietrich. 26.04.1941, αρχείο Βύρωνα Τεζαψίδη.
Βιβλιογραφία – Πηγές
- Rudolf Lehmann, Die Leibstandarte im Bild, Munin Verlag, Osnabrück, zweite verbesserte Auflage, 1978


Δεν υπάρχουν σχόλια: