Τρίτη 17 Μαΐου 2011

ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΗ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΩΝ»






Με τεράστια έκπληξη και προβληματισμό όλοι οι εργαζόμενοι του «Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων Πατρών» ενημερωθήκαμε για την πρόταση της Επιτροπής Γνωμοδότησης για τον νέο Υγειονομικό Χάρτη της Χώρας να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το μοναδικό Νοσοκομείο Παίδων όλης της Δυτικής Ελλάδας και η δραστηριότητά του να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Πρόκειται, μαζί με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, για το ένα από τα 2 Νοσοκομεία όλης της 6ης ΥΠΕ που κρίνονται από την «επιτροπή σοφών» ως ανεπαρκή και προτείνεται να κλείσουν.

Η πρόταση αυτή, στην περίπτωση που υλοποιηθεί από το Υπουργείο Υγείας, θα αποτελεί βαρύ πλήγμα για την υγειονομική κάλυψη των παιδιών της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, για λόγους που επισημαίνονται στην συνέχεια. Στην απόφαση αυτή θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο έχοντας την συμπαράσταση όλων των φορέων της περιοχής.

Το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» θεσμικά αποτελεί κληροδότημα με στόχο την νοσηλεία των παιδιών της περιοχής. Λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια και έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του κόσμου της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας. Διαθέτει πολλές Κλινικές, Εργαστήρια και Τμήματα που καλύπτουν το σύνολο, σχεδόν, των αναγκών ενός παιδιού.

Στην «επιχειρηματολογία» που αναπτύσσει η Γνωμοδοτική Επιτροπή για σχετική «ανεπάρκεια» του Νοσοκομείου εμείς αντιπαρατάσσουμε κάποια συνοπτικά δεδομένα:

· Το 2010 επισκέφθηκαν τα Ε.Ι του Νοσοκομείου 47.319 παιδιά και νοσηλεύθηκαν 5.642 παιδιά (αύξηση 11,3 % σε σχέση με το 2009) ενώ οι σχετικοί δείκτες για το 1ο τετράμηνο του 2011 δείχνουν περαιτέρω ανοδική πορεία της τάξεως του 25%.

· Το κόστος νοσηλείας ανά ασθενή για το έτος 2010 έχει διαμορφωθεί στα 1.071 € / ασθενή – μαζί με την μισθοδοσία του προσωπικού- που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα για τα Ελληνικά δεδομένα.

· Το οικονομικό έλλειμμα του Νοσοκομείου μειώθηκε το 2010 κατά 32% ( από 778.000 σε 590.000 € ετησίως).

Πού λοιπόν δεν είναι απόλυτα επαρκές, και από οικονομική άποψη, το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» ; ;

Πέραν όμως από αριθμούς και στατιστικές, το «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» λειτουργεί και παρέχει υπηρεσίες κατά απολύτως ικανοποιητικό τρόπο χάρις σε κάποιες άυλες, αλλά εξαιρετικά σημαντικές, παραμέτρους: Το συγκεντρωμένο αποκλειστικά στο παιδί επιστημονικό ενδιαφέρον όλων των εργαζομένων που κάνει όλα τα Τμήματα να συνεργάζονται άψογα, σύντομα και αποτελεσματικά. Την αγάπη και την στοργή όλου του προσωπικού για το παιδί. Την μη χρονοβόρα και γραφειοκρατική λειτουργία που εξασφαλίζει ένα σχετικά μικρό, αλλά πλήρως αναπτυγμένο, Νοσοκομείο. Αυτά μπορεί να μην αποτυπώνονται σε δείκτες και αριθμούς αλλά αποτελούν τα ουσιωδέστερα στοιχεία καλών υπηρεσιών.

Την εποχή που σε όλον τον κόσμο η τάση είναι τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία να λειτουργούν ως αυτόνομες Υγειονομικές Μονάδες, η Ελλάδα θα αποτελέσει την παγκόσμια πρωτοτυπία να κλείνουν τα Παιδιατρικά της Νοσοκομεία ;; Και να νοσηλεύονται τα βρέφη και τα νήπια μαζί με τους ενήλικες ; ;

Είναι τόσο εκτός λογικής τα προτεινόμενα που ακόμη και ο πλέον καλοδιάθετος άνθρωπος υποχρεώνεται να σκεφθεί ότι υπάρχουν και μη αποκαλυπτόμενες σκοπιμότητες στην πρόταση. Μήπως για να εξυπηρετηθεί ο ιδιωτικός Τομέας της Υγείας που καραδοκεί να αναπτύξει Παιδιατρική Μονάδα στην περιοχή ;;

Προτείνουμε λοιπόν την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του «Καραμανδανείου Νοσοκομείου» αλλά και την υλοποίηση των ήδη επεξεργασμένων προτάσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Μοναδικό κριτήριο μας είναι η περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου της Δημόσιας Υγείας που προσφέρεται στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής μας.

Καλούμε όλους τους φορείς της περιοχής να εκδηλώσουν με έμπρακτο τρόπο την διαμαρτυρία τους στην προσπάθεια κατάργησης ενός Νοσοκομείου που, κατά κοινή ομολογία, αποτελεί «κόσμημα» για την περιοχή. Και πάνω από όλα καλούμε σε συμπαράσταση τους γονείς των εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών που εμπιστεύθηκαν την υγεία των παιδιών τους στο «Καραμανδάνειο Νοσοκομείο» και θέλουν να εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί ως χώρος Δημόσιας Υγείας και φροντίδας των μικρών παιδιών.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακοίνωση του Υπουργείου θέτουμε τους κυρίους ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ και 6ης υπε κυριο ΓΚΟΥΜΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΩΣ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΜΙΓΩΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ.




   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                                 Ο     ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘ                                         ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: