Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

"Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ"

Αντισύλληψη: κλειδί για την υγεία μας
Ο ιός HPV θερίζει

Από την ηλικία των 12,5 ετών ξεκινά πλέον η σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων με βάση πρόσφατη μελέτη στη χώρα μας, οι οποίοι, όμως, επιδεικνύουν μειωμένη συμμόρφωση στις αντισυλληπτικές μεθόδους. Συγκρίνοντας 2 παρόμοιες μελέτες της τελευταίας 10ετίας, προέκυψε αύξηση του ποσοστού των σεξουαλικά δραστήριων εφήβων μέχρι 18 ετών, από 30% σε 40%. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σεξουαλικής επαφής, το 11,25% των νέων είχαν ηλικία μεταξύ 12-14 ετών. Το 21,25% είχαν την πρώτη τους εμπειρία από 14-16 ετών, ενώ το εναπομείναν 67,5% των εφήβων είχαν ηλικία 16-18 χρόνων.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη μελέτη, παρά τα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με θέματα σεξουαλικότητας και αντισύλληψης, οι έφηβοι δείχνουν να αγνοούν τις μεθόδους της τελευταίας., Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων, συγκεκριμένα το 27% δε χρησιμοποιεί αντισυλληπτικές μεθόδους ή το 25% χρησιμοποιεί αναποτελεσματικές μεθόδους όπως είναι η διακεκομμένη συνουσία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι κυήσεις στην εφηβεία αντιμετωπίζονται ως κυήσεις υψηλού κινδύνου εξαιτίας της αυξημένης μητρικής και νεογνικής περιγεννητικής νοσηρότητας και θνητότητας, λόγω των συχνών μαιευτικών επιπλοκών. Στις ανεπτυγμένες χώρες 7,5-10% των εφήβων μένουν έγκυες, ενώ οι μισές από αυτές καταλήγουν σε τεχνητή διακοπή κύησης με όλες τις πιθανές επιπλοκές.

Και τα «δεινά» που προκαλούνται από την άγνοια των εφήβων και των νέων όσον αφορά την αντισύλληψη δεν περιορίζονται μόνο σε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους γιατρούς στις μέρες μας είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία παρουσιάζουν έξαρση, λόγω απουσίας λήψης προφυλακτικών μέσων κατά τη συνουσία.

Ως σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) εκλαμβάνονται τα μικρόβια ή οι ιοί που μεταδίδονται με την ελεύθερη σεξουαλική επαφή, όπως τα χλαμύδια, ο γενετήσιος έρπης, τα κονδυλώματα (Human Papilloma Virus-HPV), η σύφιλη, ακόμα και το AIDS. Και ενώ για τα μεταδιδόμενα μικρόβια μια απλή αντιβίωση είναι συνήθως αρκετή για να τα «κατατροπώσει», το πρόβλημα εστιάζεται στους ιούς, για τους οποίους δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη φάρμακα που να τους εξολοθρεύουν. Στους ιούς συγκαταλέγονται ο έρπης, τα κονδυλώματα (HPV) και ο ιός HIV, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασθένεια του AIDS.

Συγκεκριμένα ο ιός HPV των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως, καθώς, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, το 80% των σεξουαλικώς ενεργών ανθρώπων θα μολυνθούν από τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το πρόβλημα είναι πως ο ιός αυτός είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνος για τη δημιουργία καρκίνου στον τράχηλο της γυναίκας! Είναι δηλαδή ένας καρκίνος μεταδιδόμενος σεξουαλικά! Και βάλλει κυρίως τις νεαρότερες ηλικιακά ομάδες, καθώς αυτές είναι σεξουαλικά πιο ενεργές και εκεί παρατηρείται μεγαλύτερη εναλλαγή συντρόφων, που αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό.

Ευτυχώς, οι γυναίκες ηλικίας έως και 26 ετών θα μπορούν να εμβολιάζονται δωρεάν από τους ασφαλιστικούς φορείς, κατά του ιού HPV που ευθύνεται για τον καρκίνο της μήτρας. Όπως πρόσφατα ανακοίνωσε η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με αφορμή την έναρξη εκστρατείας κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, γίνεται αύξηση των ηλικιακών ορίων, από τα 15 στα 26 έτη, και από το ΙΚΑ. Έτσι, πλέον, περισσότερα από 460.000 κορίτσια και νεαρές γυναίκες, δικαιούνται το δωρεάν εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, περίπου, 600 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, ενώ υπολογίζεται ότι ετησίως 240 περίπου Ελληνίδες χάνουν τη «μάχη» με τον θάνατο εξαιτίας της νόσου. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συμβαίνει όταν η λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων γίνει εμμένουσα και εξελιχθεί σταδιακά σε προκαρκινική αλλοίωση και καρκίνο. Έως και το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών θα προσβληθεί από λοίμωξη με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στην πλειοψηφία των γυναικών η λοίμωξη θα είναι παροδική. Σε μερικές, όμως, υπάρχει ο κίνδυνος η λοίμωξη να γίνει εμμένουσα, ιδιαίτερα όσο αυξάνεται η ηλικία. Μέχρι σήμερα, έχουν προσδιοριστεί περίπου 100 τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ενώ από αυτούς περίπου 15 τύποι του ιού θεωρείται ότι προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16 και 18 του ιού ευθύνονται για περίπου 71,5% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη.

Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να ενημερώνονται από νωρίς οι νέοι για το σημαντικό ρόλο της αντισύλληψης στη διατήρηση της υγείας τους και να μη θεωρούν το σεξ ένα αθώο παιχνίδι χωρίς συνέπειες. Στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία της χώρας γίνονται εξετάσεις για ΣΜΝ με καθόλου ή πολύ χαμηλό κόστος. Κρίνεται πια απαραίτητο, αν κάποιος σέβεται τον εαυτό του και το σύντροφό του να περνάει από έναν τέτοιο έλεγχο, για να μπορεί να χαίρεται το σεξ χωρίς άγχος και αμφιβολία

ΠΗΓΗ:e-emph@sis


Μήπως θα ήταν επιβεβλημένη μια εκστρατεία ενημέρωσης των μαθητών και μαθητριών απο τους κατά τόπους "υπηρεσιακούς παράγοντες" της Αγωγής Υγείας(κυρίως της Β΄θμιας Εκπαίδευσης).Λέμε μήπως???????
Ειδικά, σε πολλές περιοχές της χώρας, για τις τοπικές κοινωνίες αυτά τα θέματα αποτελούν ταμπού.Αν το "σχολείο "δεν βοηθήσει τότε ποιός?Δεν μπορούμε όμως να τα περιμένουμε όλα απο τίς καθηγήτριες και τους καθηγητές,οι οποίοι δεν έχουν την ειδική γνώση και εκπαίδευση για αυτά τα θέματα,παρ΄όλη την διάθεση τους για προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: