Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΕΚ-ΠΑΟ 0-1

Πόνεσαν πολλοί εψές και δεν μιλώ για τους οπαδούς φυσικά.Πρέπει να πόνεσαν και πολλοί "γύρω" απο τον Παναθηναϊκό που περίμεναν -ως γνήσιες κότες-την ομάδα στην γωνία.
Αυτοί είναι η μεγαλύτερη απειλή.Δούρειοι ίπποι.
Είναι πρωταρχικό καθήκον της διοίκησης "τώρα στα καλά" να τους εκθέτει και να τους ξεδοντιάζει καθημερινά.

Δεν πρόλαβε να τελειώσει χθές ο αγώνας και τα εναλλακτικά σχέδια μπήκαν σε εφαρμογή.
Παλτό ο Σισέ,άσχημο θέαμα,χαμηλού επιπέδου πρωτάθλημα,οι μεγάλες ομάδες δεν αφήνουν την Ευρώπη,τυχερός ο Τεν Κάτε ,όλα μαύρα και άραχνα.Αν συγκρίνει κανείς την αθλητική ατμόσφαιρα μετά τις νίκες του κεφάλα με ΠΑΟΚ,ΑΕΚ θα καταλάβει.Πρέπει με κάθε κόστος ο κόσμος του ΠΑΟ να μην χαίρετε και να μανουριάζει.Έτσι άλλωστε χάθηκαν αρκετά πρωταθλήματα στο παρελθόν.
Προσοχή λοιπόν απο την διοίκηση.Μαζί με το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα και τους καλοθελητές .Δυστυχώς ο κόσμος της ομάδας είναι ευάλωτος και σε αυτό μεγάλη ευθύνη φέρουν εκείνοι που τόσα χρόνια υπέσκαπταν την ομάδα για να χτυπήσουν τον Βαρδινογιάννη.Ολοι τους ξέρουμε.Τώρα δεν έχουν κανένα λόγο.Λάθη γίνονται αλλάποιός δεν κάνει.Το ζητούμενο είναι η συνισταμένη να είναι θετική.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΥΠΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ "ΠΑΙΔΙΑ"

Ο αγώνας της Τετάρτης ΑΕΚ-ΟΣΦΠ έκλεισε πιστεύω άπαξ δια παντός το θέμα Μπάγεβιτς για τον Παναθηναϊκό.
Έβλεπε την ομάδα του να παραπαίει ,τον Χουάν Φράν να ταλαιπωρείται απο τον Τοροσίδη και δεν έκανε τίποτα΄.Τρικυμία ,λάθος επιλογές ,ίσως μεγάλος "σεβασμός "στην ομάδα της επένδυσης,ίσως η ανάγκη ανάκαμψης του "κεφάλα"ποιός ξέρει.
Ελπίζω ο κ.Δομάζος και κάποιοι άλλοι(λάθος του Γ.Βαρδινογιάννη η προσεγγισή του στο παρελθόν) να πάψουν τώρα η με την πρώτη "ευκαιρία"να τον προμοτάρουν και μας ζαλίζουν.
Ποτέ στον Παναθηναϊκό .Ας πάει να σώσει την Ανω Ραχούλα.Δεν έχουμε ανάγκη απο σωτήρες.
Τα παραμύθια περί χαμηλού επιπέδου ρόστερ δε μου λένε τίποτα.Αυτός μίλησε για πρωτάθλημα.Στην ΑΕΚ φταίνε όλοι αλλά όχι ο κ.Μπάγεβιτς.Αρκετά πιά με τον πολυνίκη.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΗΛΕΤΕΜΑ"Χ....ΟΙ"

Πραγματικά τους "λυπήθηκα"

Υποψήφιοι πρωθυπουργοί υποκλινόμενοι στη δύναμη των καναλαρχών και των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Τηλεμαχίες και μαλακίες .....Εδώ είναι Ελλάδα.Οι μόνοι που κερδίζουν είναι τα κανάλια και οι μεγαλόσχημοι χαρτογιακάδες.Αν κατάλαβε κάτι η θειά μου στο χωριό,εγώ θα ευχηθώ στον γαύρο το CHAMPION LEAGUE.

Τεσπα.

H αποψή μου είναι ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε μπρουτάλ(και αυτό ο Ελληνας το γουστάρει).Τα λάθη του είναι γνωστά . Έχει ένα σχέδιο όμως.Βαρύ αλλά κατανοητό.Το έστρωσε στο τραπέζι για να το δούν όλοι.
Ο υποψήφιος πρωθυπουργός όμως ήταν soft και νεφελώδης.Αυτά περί αγωγών αερίου και Ολυμπιακής που έχει αναφέρει τώρα τελευταία δεν ακούστηκαν καθόλου καλά και σοβαρά απο πολύ κόσμο. Κανένα σχέδιο δεν παρουσίασε .Ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει.Είναι δικαιωμά του.
Ο πολίτης θα ψηφίσει Παπανδρέου η δεν θα ψηφίσει Καραμανλή?Ιδού το ερώτημα.

Πάντως δεν έγειρε και καμμία πλάστιγα προς το έναν η άλλο χώρο.Από την άλλη, τρίτη ευκαιρία σπάνια δίνει ο Ελληνικός λαός.
Αν όμως τελικά "νικήσει" ο Καραμανλής(δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο) ο Ελληνικός λαός θα έχει νικήσει τον ίδιο του τον εαυτό και θα χαράξει άλλη πορεία αναγκάζοντας τα κόμματα να αφήσουν τις αγκυλώσεις και τις πρακτικές του παρελθόντος για να τον κάνουν να τα εμπιστευθεί.
Το πνεύμα του κόσμου πάντως παίζει στο επίπεδο: "δε πάμε για κανένα τσιπουράκι με όμορφη παρέα?'Αστους να λένε.Στις 4 Οκτώμβρη θα πάμε να ψηφίσουμε.Μέχρι τότε έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε."
Πολλοί λένε ότι αυτή είναι επικίνδυνη άποψη.Γι΄αυτούς ίσως.
Οι Έλληνες θα αποφασίσουν έξω απο την κάλπη η έχουν ήδη αποφασίσει.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ





Έβαλε ο Θεός σημάδι...
Ο Πάρης και ο Αποστόλης ήταν τα δύο τελευταία θύματα μιας «κατάρας» που κυνηγάει τα τελευταία χρόνια τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όπου χάνουν την ζωή τους αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό αρχικά στους δικούς τους και εν συνεχεία στην «πράσινη» εξέδρα. Χάρε...


"Χάρε, εγώ σε σκέφτηκα ντερβίση μάγκα πρώτο
που καθαρίζει μόρτικαμε μπέσα και γαμώτο.
Όμως εσύ μου τα γυρνάςστο ύπουλο τη στήνεις
καρφώνεις έναν από μαςπισώπλατα τη δίνεις.



Αν είσαι μάγκας πάρε μεστα ίσια και με μία
χάρε το παραδέχομαιδεν έχω ψυχραιμία.
Τώρα που ξέρω τι πουλάςκαι τι καπνό φουμάρεις
μπορείς κι εμένα να με φαςόποια στιγμή γουστάρεις.




Πες μου που να ‘ρθω να σε βρωπου να σε συναντήσω
μαζί να στήσουμε χορόκι ας θέλω εγώ να ζήσω.
Αν είσαι μάγκας πάρε μεστα ίσια και με μία
χάρε το παραδέχομαιδεν έχω ψυχραιμία.Δεν έχω ψυχραιμία."


Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟ GAZZETA .GR
ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ (ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ),ΤΟΑΛΑΤΙ (ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ),ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ(ΓΙΑ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ),Ο ΙΔΡΩΤΑΣ(ΜΟΧΘΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ) ,Η ΘΑΛΑΣΣΑ(ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ,ΒΑΣΑΝΑ,ΓΑΛΗΝΗ),ΟΙ ΦΙΛΟΙ,ΕΝΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ,Η ΑΓΑΠΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ...............
ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ(ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΨΥΧΗ) Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ!.
ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΟ-ΓΑΛΑΤΑ 1-3

Μακρυά απο ενδοσκοπίσεις.Τίποτα δεν χάθηκε.Θέλει και λίγη τυχη.Η αντίδραση του κόσμου στο τέλος έκοψε τον βήχα σε πολλούς.
Τα βλέμματα στον Αρη.Την Κυριακή πάση θυσία νίκη.Η σημερινή ήττα καλύπτεται.
Προσοχή η γκρίνια φέρνει γκίνια.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΕ ΣΗΜΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

ΤΟ ΝΑ ΜΗ ΧΑΣΕΙ ΑΠΟΨΕ Ο "ΚΕΦΑΛΑΣ" ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΤΟΥ.
ΔΗΛΑΔΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Απύθμενη δεξαμενή ο ΑΡΚΑ)


Επανέρχομαι στο post σήμερα 17-09-09 συγκλονισμένος απο το φοβερό τσούκου-τσούκου μπώλ του μαουνιέρη.
Πρέπει πάντως να δεχθώ τη μεταφυσική τύχη που κουβαλά η συγκεκριμμένη ομάδα.
Όταν είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης όλο και κάποια ομαδούλα θα βρεθεί να την σώσει.
Χθές ο κλήροςς έλαχε σε μια ομαδούλα ονόματι Αλκμάρ. και σε έναν - σε κακή βραδυά -Κούμαν.Αν αυτό το πράμα είναι πρωταθλήτρια Ολλανδίας καταλαβαίνει κανείς γιατί το Ολλανδικό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε μαρασμό.
Για να δούμε σήμερα, αυτοί που υμνούσαν την Αλκμάρ θα μιλήσουν για καφενείο και για "κλεψιμο" της νίκης της "συμπαθούς" ομάδας του επινείου.;

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΟΥΝΙΕΡΗΣ ΑΝΕΥ ΔΕΚΑΝΙΚΙΩΝ

Αμφιβάλλει κανείς ότι σε άλλες εποχές η άκυρη προσπάθεια (σωστά) του ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ θα μέτραγε κανονικά ως γκόλ?
Αμφιβάλλει κανείς ότι όλοι οι φωστήρες των "αντικειμενικων"ΜΜΕ θα μας έβγαζαν τρελούς και τυφλούς?
Αμφιβάλλει κανείς ότι τώρα οι μαουνιέρηδες θα ψάξουν την εξωαγωνιστική υποστήριξη στην οποία τόσο έχουν συνηθίσει?
Ενδεικτικό της νοοτροπίας τους είναι το συγκλονιστικό σύνθημα:

ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ,ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ,ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ,ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ...................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Να μην αδικήσουμε την Καβάλα.Πολυ δύσκολος αντίπαλος με πολλούς καλούς παίκτες.
Δεν μάσησαν απο το "προκάτ"και έδειξαν χαρακτήρα και τσαμπουκά.Οχι σαν κάτι άλλες κότες τα περασμένα χρόνια.Ισως τα κομπολόγια(κεχριμπαρι γνήσιο απ΄ότι ξέρω) και τα πούρα του αφεντικού να έπαιξαν το ρόλο τους.Μαγκιά τους.

Κάτι άλλο τώρα.¨Εχω κατ΄επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη αποκαθήλωσης της μαύρης εποχής του Σωκράτη.Είναι υποχρέωση όλων όσων αγαπάνε το ποδόσφαιρο και θέλουν να το βλέπουν να παίζεται στο χορτάρι αποκλειστικά.Σε αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις του Κατσουράνη ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
Ένα δημοσιογράφος του spor fm Πάτρας όμως τις βρήκε ατυχείς.Εκεί στις 5μμ στην εκπομπή "δεύτερος καφές"η κάτι τέτοιο.Έθιξε λέει την Παναχαϊκή.Σοβαρά μιλάω.Ο κύριος αυτός ανακάλυψε ότι η αλήθεια θίγει.Περαστικά του.!!!!!!!!!!!!!!!

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ Ν02

Τέλος εποχής για τον Γιάννη Γκούμα μετά από 17 χρόνια καριέρας στον Παναθηναϊκό. "Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να σταματήσω την καριέρα μου στην ομάδα όπου αναδείχθηκα και την οποία λάτρεψα και λατρεύω", αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του.



"Με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιάννης Γκούμας γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από την ενεργό δράση μετά από 17 χρόνια καριέρας και προσφοράς στον Παναθηναϊκό. Στη δήλωσή του τονίζει ότι εφεξής θα είναι μέλος της πράσινης εξέδρας. Απομένει πλέον να δούμε αν θα αξιοποιηθεί σε κάποιο πόστο από τη διοίκηση του τριφυλλιού, όπως του είχε προταθεί στις αρχές του καλοκαιριού.
Αναλυτικά η δήλωσή του:
"Μετά από 17 χρόνια στα γήπεδα πήρα την μεγάλη απόφαση να τερματίσω την ποδοσφαιρική μου καριέρα. Παρά τις προτάσεις που είχα το καλοκαίρι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να σταματήσω την καριέρα μου στην ομάδα όπου αναδείχθηκα και την οποία λάτρεψα και λατρεύω. Έτσι γίνεται και το όνειρό μου πραγματικότητα και ολοκληρώνω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό, για τον οποίο έδωσα τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίστηκα.
Πέρασα ωραίες και άσχημες στιγμές, αλλά το κυριότερο είναι ότι είχα την τύχη και την τιμή να παίξω τόσα χρόνια στον κορυφαίο σύλλογο της Ελλάδας, τον Παναθηναϊκό και να διατελέσω αρχηγός της ομάδας, γεγονός που αποτελεί την ύψιστη τιμή για οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή.
Θέλω να πω πρώτα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, για την συμπαράστασή τους όλα αυτά τα χρόνια και να τους πως ότι είμαι πλέον ένας από αυτούς. Θέλω ακόμα να ευχαριστήσω όλες τις διοικήσεις, τους προπονητές και τους συμπαίκτες μου, με τους οποίους συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια.
Ακόμα, οφείλω, φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές μου στην Εθνική ομάδα με την οποία έζησα την κορυφαία στιγμή που μπορεί να έχει ένας ποδοσφαιριστής με την κατάκτηση του Εuro".





Αυτόν τον άνθρωπο,κομάτι της ομάδας της καρδιάς μας τον "πετάξανε σαν σκυλί"επειδή ίσως δεν δημιούργησε ποτέ προβλήματα στην ομάδα και μας φέρανε πίσω τον Γιούρκα.
Θεωρώ πισογύρισμα την επανοδό του(με άκουσαν επιτέλους λέει ο Δομάζος ο προπονηταράς )
Δεν με ενδιαφέρει αν είναι ο καλύτερος στη θέση του.Προσέβαλε στο παρελθόν την ομάδα μας,άρα εμάς.Εδειξε δείγματα κωλοπαιδαρίωσηςκαι αδιαφορίας.Σε ζητήματα ηθικής τάξης ο Παναθηναϊκός ηταν πάντα αμείλικτος και απόλυτος.Κάποιοι(το έχω ξαναπεί) προσπαθούν να μας κάνουν γαύρους.Δεν θα τα καταφέρουν ποτέ,είμαι σίγουρος.
Για να τελειώνουμε με αυτόν τον κύριο.Θα πρέπει να ματώσει για να γίνει απλώς ανεκτός.Πάντα θα είναι για όσους, έχουν πράσινο αίμα στις φλέβες τους,ένας παρείσακτος,ένας παρίας.Θα φορά τη φανέλλα της ομάδας μας γιαυτό και δεν θα τον αποδοκιμάσουμε.Αρκεί να μην αρχίσει πάλι τα επικοινωνιακά παιχνιδάκια στην πλάτη της ομάδας.

ΣΑΛΠΙ(ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ Ν01)

Κάποιοι σ΄αυτή τη χώρα επιμένουν να φοράνε παντελόνια και ο λόγος δεν είναι ότι κρυώνουν τα πόδια τους.
Μεγάλη χυλόπιττα έφαγε ο μαουνιέρης απο τον ΣΑΛΠΙ.

"Μπορεί να φύγω απο τον ΠΑΟ σε αυτούς όμως δεν πάω " διεμήνυσε το καρντάσι.
Ούτε μα ούτε μου.Αντρικά και καθάρια.Κουβέντα και μαχαιριά.Δίδαξε ότι σε αυτή τη ζωή δεν είναι όλα χρήματα.Υπάρχουν και άλλες αξίες,ανεκτίμητεςΜπράβο ρε μάγκα.Υπάρχει ελπίδα ακόμα .
Αυτός ο μέγας κοντός πρέπει να μείνει για πάντα στην στην ομάδα.Αφήστε τα παζάρια .
Ας μη βάλλει ποτέ ξανά γκόλ.Τα έβαλε όλα μαζεμένα.Του χρωστάμε!!!!!!!!!

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΛΑΘΟΣ" ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ"

Από νωρίς η γνωριμία με τα μαθηματικά
Έγκαιρη απομυθοποίηση των δυσκολιών


Ένα από τα μαθήματα που δημιουργεί πρόβλημα σε αρκετούς μαθητές και μαθήτριες καθόλη τη διάρκεια της σχολικής τους διαδρομής και αποτελεί συχνά λόγο να εγκαταλείψουν το όνειρο να σπουδάσουν κάτι που πραγματικά επιθυμούν, είναι τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως «μπαμπούλας», λόγω της υποτιθέμενης δυσκολίας τους. Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν είναι μόνο στρεβλή αλλά μπορεί να αποβεί και καταστροφική για το επαγγελματικό μέλλον ενός νέου ανθρώπου.
Σε αντίθεση με όσους κινδυνολογούν περί δυσκολίας τους, τα μαθηματικά βοηθούν στην ανάπτυξη της συλλογιστικής ικανότητας και της κριτικής σκέψης, ειδικά όταν η μαθηματική εκπ/ση αρχίζει από την ηλικία των 4ετών, με παιχνίδια και ασκήσεις δεξιοτήτων και συνεχίζεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου.

«Όλες οι μελέτες έδειξαν ότι, τα παιδιά στις ηλικίες από 4 έως 8ετών έχουν τη δυνατότητα και τη δυναμική να αναπτύξουν πολύ πιο σημαντικές μαθηματικές έννοιες από όσες πιστεύαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ συχνά, οι δυσκολίες των παιδιών στα μαθηματικά οφείλονται σε μια κακή εκκίνηση. Αν η μαθηματική εκπ/ση έχει δομηθεί σε λάθος βάση, στην ηλικία των 13ετών η μάχη είναι χαμένη. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι γονείς αγωνίζονται να καλύψουν, όπως μπορούν, αυτές τις δυσκολίες των παιδιών τους στα μαθηματικά, με 'ιδιαίτερα' μαθήματα και φροντιστήρια στις μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ είναι πιο σημαντικό να έχει το παιδί τους από νωρίς ένα καλό νηπιαγωγό και ένα καλό δάσκαλο στην αρχή της σχολικής του ζωής. Η μαθηματική εκπ/ση δεν ενδιαφέρεται πια να αναπτύξει ξερές γνώσεις, αλλά να αναπτύξει έναν τρόπο σκέψης και ικανότητες», επεσήμανε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, κ. Μ. Τζεκάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 33ο Συνέδριο της Διεθνούς Ομάδας για την Ψυχολογία της Μαθηματικής Εκπ/σης, οι εργασίες του οποίου άρχισαν στις 19 Ιουλίου 2009 στη Θεσσαλονίκη.

Τα αποτελέσματα ερευνών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο επιβεβαιώνουν τη σημαντική ανάπτυξη που μπορούν να έχουν τα μικρά παιδιά σε διάφορους τομείς, με τις κατάλληλες διδακτικές προσεγγίσεις. Έτσι, το 60% - 70% των παιδιών καταφέρνει να λύσει συνδυαστικά προβλήματα με τη χρήση κατάλληλων παιχνιδιών και υπολογιστών και το 50% να εκφράσει σημαντικές μαθηματικές ιδέες και να δίνει εξηγήσεις.

Τα παιδιά αναπτύσσουν από νωρίς σημαντικές ιδέες χωρικής αναπαράστασης με τα κατάλληλα παιχνίδια και πετυχαίνουν να λύνουν αντίστοιχα προβλήματα, με παιχνίδια ρομποτικής. Γενικότερα, βελτιώνουν τις ικανότητες τους και τις στρατηγικές σε σημαντικές μαθηματικές ιδέες ή διαδικασίες.

Παιδιά από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και κορίτσια περιλαμβάνονται στους μαθητές που αποτυγχάνουν στα μαθηματικά, τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής στη Διδακτική των Μαθηματικών στο ΔΠΘ, κ. Χ. Σακονίδης, παρουσιάζοντας αποτελέσματα του Πιλοτικού Προγράμματος «Ενισχυτικής Διδασκαλίας 1997-2000» και του Προγράμματος «Εκπ/ση Μουσουλμανοπαίδων 2002-04 & 2005-07»: «Η μάθηση και η διδασκαλία στην τάξη των μαθηματικών είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες διαδικασίες, πολύ περισσότερο, σε μια τάξη με μαθητές από διαφορετικές κοινωνικές, πολιτισμικές, γλωσσικές και άλλες ταυτότητες. Η διδασκαλία σε αυτές τις τάξεις είναι σημαντικό να βασίζεται στην αξιοποίηση της μητρικής γλώσσας των μαθητών, στην εξασφάλιση της πρόσβασης στη γλώσσα της διδασκαλίας των μαθηματικών, όπως και στις σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα στην τάξη», εξήγησε ο κ. Χ. Σακονίδης.

Και στα 2 προγράμματα το υλικό αξιοποιήθηκε ενισχυτικά, εκτός του κανονικού προγράμματος του σχολείου, από εκπ/κούς που επιμορφώθηκαν και ήταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιοι που δίδασκαν τα μαθηματικά και στο πρωινό πρόγραμμα.

Συνολικά, το υλικό αξιοποιήθηκε από περίπου 1000 μαθητές και 100 εκπ/κούς Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Αλεξανδρούπολη και το Βόλο μέσω του Προγράμματος «Πιλοτικά Προγράμματα» και από περίπου 800 μουσουλμάνους μαθητές και 25 εκπ/κούς 15 Γυμνασίων των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου μέσω του Προγράμματος «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων».

Η μέχρι σήμερα ανάλυση των δεδομένων, που συγκεντρώθηκαν για την αξιολόγησή τους έδειξε ότι:
Η απόλυτη πλειοψηφία των μαθητών, που συμμετείχαν (περίπου 3 στους 4) αντιλαμβάνονταν τα μαθηματικά ως έναν "κόσμο" άσχετο με το δικό τους και έτσι, για να μάθουν μαθηματικά, θα έπρεπε να τα αποσυνδέσουν από την πραγματικότητά τους.
Η προσέγγιση των μαθηματικών, που ενθάρρυνε τη συνεργασία, λειτούργησε σχεδόν λυτρωτικά για πολλούς μαθητές, που άρχισαν να τα βλέπουν θετικά.
Παρά την αρχικά επιφυλακτική στάση των εκπ/κών προς τη διδακτική προσέγγιση που προτεινόταν, σχεδόν 2 στους 3 από αυτούς διατύπωσαν θετικές έως πολύ θετικές εκτιμήσεις κατά την τελική φάση υλοποίησης των παρεμβάσεων.
Εξάλλου, τα αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη διερεύνηση της χρήσης Η/Υ στη διδασκαλία της Γεωμετρίας, στην Α/θμια εκπ/ση έδειξαν ότι οι επιδόσεις των μαθητών βελτιώθηκαν σημαντικά.
Η έρευνα διήρκεσε περίπου 4χρόνια 2004-08 και συνεχίζεται με άλλες μορφές: «Οι μαθητές χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την επίλυση γεωμετρικών προβλημάτων, εργάστηκαν δηλαδή σε ένα περιβάλλον που προσέφερε πολύ περισσότερες δυνατότητες από το τυπικό 'περιβάλλον', που περιλαμβάνει το τετράδιο, τον πίνακα και μερικά γεωμετρικά όργανα. Καθώς ο ηλεκτρονικός υπολογιστής εκτελεί πολύ εύκολα εργασίες που είναι χρονοβόρες για τον άνθρωπο, όπως μέτρηση επιφανειών, αριθμητικούς υπολογισμούς, σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων, προσφέρει νέες δυνατότητες, που δεν υπάρχουν στο χαρτί και βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες έλυσαν όλα τα προβλήματα και βρήκαν τα σωστά αποτελέσματα. Σημαίνει, όμως, ότι οι επιδόσεις τους βελτιώθηκαν σημαντικά και επιπλέον υπήρξαν οφέλη, που δε μετρώνται άμεσα», ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Εκπ/κής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Β. Δαγδιλέλης.

ΠΗΓΗ: e-Emph@sis

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ

Εκλογές λοιπόν.Μοιάσει με πολιτική αυτοκτονία η απόφαση αυτή του Πρωθυπουργού.
Με "καθαρά" ψηφοδέλτια όμως και τις εφεδρείες άξιων στελεχών που προέρχονται απο τον απλό κόσμο του μόχθου και της καθημερινής μάχης για επιβίωση ,ποτέ κανείς δεν ξέρει.
Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός όμως παρ΄όλα τα λάθη του, κυρίως σε χρονικές ολιγωρίες απομάκρυνσης ανίκανων και επίορκων ¨στελεχών" κάνει γκέλ στον απλό πολίτη.
Αυτός θα είναι πάλι το βασικό ατού σε αυτή την εκλογική μάχη.
Αλλωστε καμμία μάχη δεν έχει χαθεί προτού να δοθεί!